Історія кримськотатарського народу на сторінках кулінарної книги

©️Радіо Свобода: Мусульманське свято Курбан-байрам у Криму
©️Радіо Свобода: Мусульманське свято Курбан-байрам у Криму
22.05.2019
Оцініть статтю: 
(200 оцінки)
editor
Зображення користувача editor.

У Києві на міжнародному фестивалі «Книжковий арсенал» 22 травня презентують книгу «Кримськотатарська кухня». Як стверджують автори, видання присвячене не лише рецептам й історії тих чи інших кримськотатарських страв. Книга розповідає історією народу крізь призму кулінарних традицій.

Як повідомляє Радіо Свобода, в ефірі денного ток-шоу на Радіо Крим. Реалії ведуча Олена Ремовська разом з українським гастрокультурологом, керівним директором видавництва «їzhak», автором ідеї створення книги «Кримськотатарська кухня» Оленою Брайченко і кандидатом історичних наук, автором книги Оленою Соболєвою говорили про етапи дослідницької роботи над цим виданням, а також про зміни, яких зазнала національна кухня кримських татар після депортації.

Попри те, що книга розповідає про їжу, Олена Брайченко вважає, що логіка її побудови й ідея полягають у тому, щоб не лише навчити готувати чебуреки, пиріг кубете або інші страви. Адже автори намагалися доступною для читача мовою розповісти про історію кухні і пояснити, що вона теж зазнає змін в умовах трансформації політичних процесів.

«Дійсно, у нас є розділ про те, як змінилася кримськотатарська кухня після депортації 1944 року. Я знайома з Оленою Соболєвою, тому була впевнена, що вона — саме той автор, який без зайвого пафосу, дуже професійно і свідомо підійде до справи, написавши правильний супровідний текст до страв. Такої книги українською мовою досі ще не було», — зазначила автор ідеї створення книги.

Автор книги Олена Соболєва розповіла, що вивчає кримськотатарську етнографію, народну культуру, різні аспекти побуту і святково-обрядові системи.

«І в обрядах, і в побуті так чи інакше мені доводилося записувати про їжу якісь фрагменти <…> Я робила записи ще під час роботи над своєю дисертацією про кримськотатарське весілля. Між 2004 і 2012 роками я їздила різними містечками і селами, розмовляла зі старожилами, шукала тих, хто був народжений у Криму або пам’ятає своє життя на півострові до депортації. Потім мої поїздки закінчилися, адже після анексії вільне відвідування Криму з метою запису етнографічних матеріалів — неможливе, на жаль», — зауважує пані Олена.

Олена Брайченко також зазначила, що кримськотатарський народ наділений неабиякою силою волі, яка спрямована на збереження основ своєї гастрономічної культури.

 

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.