Невдалий жарт українського коміка обурив українських мусульман

Невдалий жарт українського коміка обурив українських мусульман
Антон Стенюк
26.09.2024
Оцініть статтю: 
(4 оцінки)
editor
Зображення користувача editor.

Резонансне відео, в якому стендапер Антон Стенюк пожартував, використовуючи відверто шовіністичні й антиісламські вислови, обурило спільноту українських мусульман.

Під час виступу на одному зі стендап-концертів український комік висловився так:

«Ця війна — це просто нонсенс. Я не знаю, як так сталося, що одні православні вбивають інших православних, коли у світі ще так багато мусульман».

На відео, що набрало понад 130 тис. переглядів в інстаграмі (воно вже видалене), відреагували представники мусульманської спільноти.

Муфтій Духовного управління мусульман України «Умма» Мурат Сулейманов:

— Надзвичайно обурило відео, на якомусь ніби український комік ніби «жартує» про війну в Україні. У цьому короткому ролику огидне все: повне невігластво щодо релігій, розпалювання міжрелігійної ворожнечі, паплюження пам’яті воїнів, що віддали життя, захищаючи Україну. Хтось скаже, що це чорний гумор, такі жарти… «на межі», однак я не почув нічого смішного, бо в принципі не розумію, як можна в державі, що воює, бути таким відірваним від реальности й так явно демонструвати свою обмеженість і невігластво. Відверто кажучи, мені важко добрати слова, бо з таким публічним приниженням усіх мусульман України я ще не стикався. І ще сумніше, що люди в залі сміялися, й ніхто не зупинив цього горе-коміка.

Виступ стендапера прокоментував на своїй фейсбук-сторінці й голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров:

«Не намагайтеся мене переконати, що я нібито не вловив змісту цього „жарту“, якого насправді тут немає. Проте є відкритий випад проти людей за релігійною ознакою…» 

Голова Меджлісу зазначив, що йому шкода, що вказувати на цього «негідника», який дозволяє собі цинічно ображати співгромадян, доводиться йому, громадянинові України, який визнає іслам.

Коментуючи фейсбук-публікацію Рефата Чубарова Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець написав:

«Направив листа на адресу Національної поліції України щодо проведення перевірки та порушення кримінального провадження за статтею 161 Кримінального кодексу України, а саме розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті, образи почуттів громадян у зв'язку з їхніми релігійними переконаннями». 

У коментарі сайту «Іслам в Україні» президент Конгресу мусульман України Сейран Арифов відзначив виразний ісламофобський характер жарту коміка:

— Ніби жартуючи, що вбивство мусульман не на часі, цей комік образив не тільки українську мусульманську спільноту, а загалом мусульман світу, адже він там ще додав, що нині цим (убивством мусульман. — Ред.) займаються юдеї. Подібні висловлювання абсолютно неприпустимі. Немає нічого веселого ні в загибелі мусульман України в тилу та на фронті, ні в геноциді палестинського народу та воєнних злочинах, що їх чинить ізраїльська армія.

На думку Сейрана Арифова, у стендапі Антона Стенюка є прямі натяки та заклики до вбивств одних людей іншими за релігійною ознакою. Він також підкреслив, що українські мусульмани слідкуватимуть за розвитком подій навколо цієї ситуації, а Конгрес мусульман України звернеться із заявою до Національної поліції. 

Рілз із цими уривками свого концерту Антон Стенюк уже видалив зі свого інстаграму, проте відео з концерту досі є на YouTube і в соцмережі «Фейсбук».

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.