Курку "халяль", забиту згідно з вимогами шаріату, випускатимуть на Вінниччині на птахофабриці біля м. Ладижин у Тростянецькому районі. 25 серпня тут очікують на приїзд мулли, який інспектуватиме виробничу лінію. Про це повідомила Анастасія Соботюк, начальник відділу по роботі з інвесторами та ЗМІ компанії "Миронівський хлібопродукт", передає кореспондент УКРІНФОРМу.
"Нова виробнича лінія працює в тестовому режимі. В даний час відбуваються пусконалагоджувальні роботи", - інформувала А.Соботюк.
За її словами, на інших птахофабриках компанії курка «халяль» виробляється, як внутрішнього, так і джя зовнішнього ринків. Нова лінія на Вінниччині також розрахована на експортне постачання курятини до країн Ближнього Сходу та Африки.
"Більшість цих країн є мусульманськими, тож, намагаємось задовольнити потребу на халяльну курятину", - підкреслила А.Собатюк.
Окрім того, потреби на стандант «Халяль» зростають і на внутрішньому ринку. Загалом, минулоріч було випущено 42 тисячі тонн такої продукції.
Випуск халяльної продукції на птахофабриці розпочнеться тільки-но експерти нададуть висновки, що виробничі потужності та умови виробництва відповідають нормам Шаріату. Також необхідною умовою є проходження акредитації для експорту продукції у мусульманські країни. На упаковці "вінницької курки" буде міститись маркування "Халяль".
Довідка. На переконання мусульман, із медичного погляду, халяльне м'ясо має корисні властивості.
По-перше, курка вигодовується без гормональних домішок, на екологічно чистих кормах. Забій відбувається вручну.
М'ясо "халяль" безпечне, адже не містить "чинника страху", а отже - адреналіну чи інших шкідливих речовин, які виділяють тварини при забої.
За матеріалами УКРІНФОРМ