Рамадан — час не тільки посту та молитви, але й самовдосконалення, навчання

Рамадан — час не тільки посту та молитви, але й самовдосконалення, навчання
Про атмосферу духовності і братерства розповідає директор ІКЦ Ісмаіл Кади

В Ісламському культурному центрі м. Києва під час місяця Рамадан можна поглибити свої знання про іслам, отримати уроки з вивчення Корану напам’ять, читання відповідно до правил таджвіду, завчити дуа  про це нашому кореспонденту розповів директор ІКЦ Ісмаіл Кади.

Пане Кади, ми не раз чули, що благословенний місяць Рамадан  це не просто час посту і молитви. Як відрізняється програма заходів, розроблених в Ісламському культурному центрі м. Києва в цей особливий період?

 Кожен мусульманин знає, що Рамадан  це місяць, в який був посланий Коран нашому Пророкові Мухаммаду (мир йому і благословення). Тому піст і Коран повязані один з одним, і вивчення Корану під час посту  це вже добра традиція в ісламських культурних центрах з давніх часів. І для того, щоб використовувати час максимально плідно, ми вирішили, що з настанням Благословенного місяця активізується робота різних гуртків, де ми вчитимемо правильно читати Коран нарозпів (таджвід  ред.), де можна вивчити напамять деякі сури та аяти. Заняття ці проводяться регулярно у всіх наших ісламських культурних центрах. А в деяких з них, наприклад, у Харкові, Вінниці, Одесі, Києві, відбудеться конкурс із заучування Корану напамять з урахуванням різних рівнів підготовки учнів. (Джуз  це одна з 30-ти приблизно рівних частин Корану, що читається по одній щоночі місяця Рамадан. При цьому кожен джуз складається з двох хізбів.  ред.)

Коли ми говоримо про дітей і підлітків  чи всі з них володіють арабською, чи всі розуміють сенс того, що вони вчать напамять, перекладають їм слова Послання?

 Є різні рівні. Є початковий рівень і початкове завдання: просто вивчити Коран, бо за це вже (послідує  ред.) велика винагорода від Аллага. А є рівень, де потрібно не просто вивчити аяти та окремі сури, а й розяснення  тому для різних рівнів підготовки розроблені різні тематики і різні системи.

Крім вивчення Корану, в програмі заходів є ще уроки з ісламу. Що вони собою являють, що включають в себе і хто може відвідувати ці уроки?

 Двері наших Ісламських культурних центрів по всій Україні відкриті для всіх. Немає значення  мусульманин він чи ні. Так що заняття можуть відвідувати всі, однак будь-який мусульманин, який прагне до розуміння ісламу, не просто може, а повинен використовувати цей сприятливий момент для навчання. Для вірянина особливо важливо під час Рамадану спланувати свій день з урахуванням того, що він повинен регулярно відвідувати мечеть, приходити на заняття. Так, у нас є програма навчання ісламу  зокрема, в ній містяться духовні теми, проникнення в які під час Рамадану допомагають мусульманину насолодитися милістю Всевишнього, зміцнити свою віру, щоб і далі йти шляхом істини; в програму також включено розповіді про Пророка Мухаммада  наприклад, як він дотримувався посту, як він спілкувався зі своїми сподвижниками, деякі заняття присвячені історичним подіям в ісламському світі або історіям з життя мусульман, з яких теж можна отримати різні повчальні уроки. Тому будь-який мусульманин, будь-яка інша людина, яка приходить в наші ісламські культурні центри, знаходить цікаве і корисне для себе. І, звичайно, в Ісламському культурному центрі Києва проводяться різні зустрічі, семінари, де приділяється увага загальному ознайомленню з принципами ісламу.

Ільм ат-таджвід  це і наука, і мистецтво правильного читання Корану Якщо людина з якихось причин втратила голос або була німою або сліпою від народження, чи означає це, що вона взагалі не отримає ніякої благодаті, оскільки фізично була не здатна читати або вимовляти священні тексти?

 Ні, ні! Наш Пророк (мир йому і благословення) сказав  хто читає Коран, і йому легко це дається  він отримує одну винагороду. А тому, хто читає Коран, долаючи перешкоди і труднощі, той отримує подвійну винагороду. Для сліпих наші вчені придумали системи  вони читають на дотик і тим самим заробляють винагороду від Бога. Тому читання Корану кожна людина здійснює за своїми можливостями  «Аллаг дає виконати душі лише те, на що здатна вона, на користь їй добрі діяння і на шкоду їй злі вчинки». Аллаг не покладає на душу вище можливого.

І такі уроки таджвіду в ІКЦ Києва проводяться?

 Так, регулярно. У наших ісламських культурних центрах ці уроки проводять фахівці, які знають Коран напамять, що мають досвід у навчанні інших людей.

Що робити, якщо робота не дозволяє мусульманину весь час перебувати в мечеті, і він дотримується бажаного Ітікафу в останні десять днів Рамадану?

 Я щойно виголосив 286-й аят другої сури Корану про те, що Аллаг не покладає на душу людини вище можливого. Всі справи оцінюються за наміром. Останні десять днів Рамадану  це дуже цінний, дуже благословенний час, який містить у собі ніч Могутності. І людина повинна прагнути до поклоніння Аллагу з більшою, ніж зазвичай, ретельністю. Вона повинна так організувати свій час, щоб і благодаті, і блаженства цього місяця не втратити, і роботу зберегти, тобто потрібно дотримуватися «золотої середини». Необхідно так все спланувати, щоб по можливості відвідувати мечеть, колективні намази. Звичайно, це не завжди і не всім вдається, тому це і вважається бажаною дією  це значить, що людина використовує для цього вільний час. Припустимо, якщо мусульманин не може десять днів перебувати в мечеті і здійснювати ітікаф, то по вихідних він може це робити. А якщо і по вихідних він зайнятий  він може приходити з наміром в мечеть хоча б на якийсь час: «Я прийшов сьогодні, щоб зробити усамітнення і якомога старанніше поклонятися Всевишньому Богу». Тому, ще раз зауважу  у людей бувають різні ситуації, але кожен, виходячи зі своїх можливостей, повинен докладати зусиль до того, щоб якомога більше поклонятися Аллагу, прославляючи Його.

Ну, а якщо у мусульманина є можливість усамітнитися в мечеті на всі останні десять днів Рамадану? В Ісламському культурному центрі міста Київ створені умови для цього?

 Коли настають ці останні десять днів, ми заздалегідь оголосимо, розповімо всім прихожанам, які норми, яких правил потрібно дотримуватися і як потрібно поводитися  тому що без програми, без дотримання норм і правил ні в чому не досягти успіху. Ми заздалегідь повідомимо про відповідну програму, яка допоможе мусульманину провести цей час гідно і правильно. І, звичайно, ми намагаємося, щоб це було і зручно, і комфортно для всіх бажаючих.

Мусульмани приходять в мечеть сімями  чоловіки, дружини, діти різного віку Чи є можливість в ІКЦ м. Києва чимось зайняти малюків, поки батьки моляться в мечеті?

 У нашому Ісламському культурному центрі ми врахували інтереси сімей. Вже виробили механізм, що спонукає мусульман приходити в мечеть всією сімєю, особливо під час Рамадану. Постаралася жіноча громадська організація «Марям», яка прийняла це до уваги і забезпечила присутність нянь, що доглядають за дітьми в той час, коли мама і тато спокійно і вільно, не хвилюючись за своїх дітей, поклоняються Аллагу. Для дітей передбачена і розважальна програма, і відповідна програма навчання. Сімя приходить в мечеть і всі її члени беруть участь у програмах: і для підлітків, і для молоді, і для дівчаток, і для хлопчиків, і для жінок. Звичайно ж, особливу увагу ми приділяємо дітям, тому що діти  наше майбутнє.

Ми знаємо, що з першого дня Рамадану в ІКЦ м. Києва проводяться колективні іфтари  розговіння після вечірньої молитви. Прихожан в мечеті ІКЦ багато, і навіть важко уявити, в яку копієчку це все виливається. Розкрийте секрет про джерело фінансування.

 Справа тут не зовсім у грошах. Мусульмани з початком цього благословенного місяця намагаються наблизитися до Всевишнього. Оскільки Рамадан  це місяць добра, взаємовиручки, підтримки один одного, місяць вибачення, братства, миру, то будь-який мусульманин  і багатий, і бідний  намагається від чистого серця докладати зусиль і за своїми можливостями робить пожертвування. Наш Пророк каже, що коли мусульманин забезпечить іфтар своєму братові  це велика винагорода. Аллаг в Корані закликав нас підтримувати один одного в благочесті й богобоязливості. Звичайно, такі зібрання, такі заходи, подібні тим, які проводяться в Ісламському культурному центрі Києва  це все стало можливим завдяки благочестивим вчинкам, побожності мусульман, які з радістю виділяють пожертви, милостиню, тому що вони сподіваються на милість Всевишнього, сподіваються на винагороду від Аллага.

І звичайно ж, одна рука сама нічого не робить, а коли є дві руки  багато чого можна зробити. І чим більше роблять мусульмани  тим більше і більше буде благословення від Бога, коли ми практикуємо подібні заходи, подібні зібрання, ми відгукуємося на заклик Аллага і Пророка. Коли є громада, є благословення, є милість Всевишнього, і навіть у висловах Пророка йдеться  де є їжа для двох, там вистачить для трьох, а-де є для трьох  вистачить для чотирьох. Тому ми з цим переконанням, сподіваючись на милість Аллага, організуємо подібні заходи для всіх мусульман під час Рамадану.

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.