Школа Рамадану

1
Той, хто привчить себе до спілкування з Кораном під час Рамадану, не розлучиться з ним весь наступний рік.
20.08.2010
Оцініть статтю: 
(308 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Рамадан - це особливий місяць для мусульман, і таким його зробив Всевишній Аллах. Хоча Рамадан прийнято називати місяцем добрих справ, місяцем прощення гріхів і місяцем зміцнення іману, але його цілком можна назвати і щорічними курсами для мусульман, своєрідною школою для віруючих. Адже саме в школі Рамадану мусульманин вдосконалює або набуває навичок та здібностей, які знадобляться йому на весь наступний рік. У ній мусульманин навчається поклонятися Аллаху, бути братом для всіх мусульман, перемагати свої пристрасті і Шайтана, а також набуває найважливіших людських рис, що вимагають наполегливої роботи над собою: терпіння, твердість, холоднокровність, щирість, щедрість і великодушність.

У Корані і Сунні багато сказано про Рамадан. Давайте звернемося до тих священних слів, які підтверджують те, про що ми щойно згадали.

Отже, якщо Рамадан - це місяць благих справ, тоді саме у Рамадан мусульманин повинен поспішати їх чинити. «І поспішайте здобути прощення Господа вашого і рай, що осягає небеса і землю, і приготований для богобоязливих, які витрачають і в радості і в горі, які стримують гнів, прощають людей. Воістину, Аллах любить тих, хто чинить добро!» (Коран, 3:133-134).

Місяць Рамадан - це місяць Корану, тобто місяць читання і вивчення Корану, роздумів над Кораном і, звичайно ж, втілення Корану в життя. Той, хто привчить себе до спілкування з Кораном у Рамадан, не розлучиться з ним весь наступний рік.

«Місяць Рамадан - це місяць, в який було послано Коран, як керівництво для людей і як роз'яснення прямого шляху і розрізнення ...» (Коран, 2:185).

Посланник Аллаха (мир йому і благословення) сказав: «Кожному, хто прочитав хоча б одну букву із Книги Аллаха, запишеться за це одна добра справа, а за кожну таку добру справу віддасться десятикратно. Я не кажу, що “аліф, лям, мім” - це одна буква, ні - “аліф” - це буква, і “лям” - буква і “мім” - буква».

Аллах закликав до роздумів над змістом і мудрістю Корану, і це найкраще робити в Рамадан. Адже не виключено, що саме у Рамадан вам відкриється те, що було прихованим для вас раніше. «Невже вони не роздумують над Кораном? Або ж на їхніх серцях замки?» (Коран, 47:24).

При настанні Рамадану імам Малік залишав усі свої науки і приймався за читання Корану, як, втім, і імам Суфьян Ас-Саурі. Сподіваємося, що й ви не пропустите таку можливість, як тільки ознайомитеся з хадисом Посланника Аллаха (мир йому і благословення): «Піст і Коран заступаються за раба Божого в Судний День. Піст каже: «Господи! Я позбавив його їжі і пиття в світлу частину дня». Коран говорить: «Я позбавив його нічного сну і клопочу за нього...» І їх заступництво збувається».

Щедрість, про яку ми говорили, приходить до людини не просто так, а з усвідомленням її необхідності. І Рамадан дає для цього прекрасну можливість, оскільки людина, що відчуває голод і спрагу, починає краще розуміти проблеми бідних і нужденних людей. Саме тому у Рамадан багато мусульман стають щедрішими, ніж зазвичай.

Ібн Аббас розповідає: «Пророк, мир йому і благословення Аллаха, був найщедрішою людиною. І щедрішим над усе він був у Рамадан, коли його відвідував Джибріїл і навчав Корану. Джибріїл же відвідував його в Рамадан щоночі».

Пророк (мир йому і благословення Аллаха) також сказав: «Хто подбав про того, хто постить, отримає рівну з ним нагороду і не на шкоду йому».

Тому ми спостерігаємо, як в ісламських країнах протягом Рамадану в мечетях і на площах ставляться загальні столи для іфтару. Всі поспішають виявити турботу про тих, хто постить, і при цьому кожен готовий запропонувати іншому те, що у нього є, нехай навіть це буде фінік, ковток води або склянка молока.

Відповідно до припису ісламу, закінчення Рамадану необхідно відзначати закятом фітр.

Мусульмани повинні передавати його біднякам і нужденним до святкової молитви, щоб ті змогли гідно і радісно відзначати закінчення посту, а не просити людей про допомогу. Однак у наш час не всі мусульмани прагнуть використати цю благодатну можливість місяця Рамадан, щоб нагодувати голодних, допомогти сиротам і немічним, надихнути нещасних.

Ночі Рамадану також відрізняються від інших ночей, оскільки саме в ці ночі Всевишній Аллах виявляє до нас особливу милість і щедрість і всепрощення. Саме у Рамадан наступає найвеличніша ніч, ніч Аль-Кадр.

Посланник Аллаха попередив мусульман про це, сказавши: «Тому, чия пильність у Рамадан сповнена віри і надії, попрощаються колишні гріхи».

А ось як сказано про ніч Аль-Кадр в Корані: «Воістину, Ми послали його в Ніч передбачення! А що дасть тобі знати, що таке Ніч передбачення? Ніч передбачення краща від тисячі місяців. Сходять ангели і дух у неї з дозволу Господа їх для всіляких повелінь. Вона - мир до сходу ранньої зорі» (Коран, 97:1-5).

«Тисяча місяців» тут означає, що будь-яка добра справа, вчинена вами в цю ніч, буде оцінена Аллахом так, наче б ви чинили її тисячу місяців. Тому зрозуміло, що в цьому житті «найвигідніше» служити Аллаху.

Пророк (мир йому і благословення Аллаха) сказав: «Хто провів ніч Передбачення у вірі і з [думкою про] наслідки, тому відпускаються його попередні гріхи».

Це місяць двох радостей, які важко знайти в інший час. Посланник Аллаха сказав: «У того, хто постить дві радості: одна - коли він розговляється, інша - коли він постає перед своїм Господом». (Це місяць щирості, адже піст не покажеш людям). «Аллах, всемогутній Він і великий, сказав: “Все, що робить людина, - це їй. Крім посту. Піст же - Мені. І Я відплачу їй”».

Говорити про Рамадан можна ще дуже багато і довго. Але ми, мусульмани, повинні усвідомити головне: Рамадан - це унікальна можливість вступити до школи справжнього мусульманина. Це унікальна можливість виправити всі ті помилки, які ми зробили в минулому році. Це можливість надолужити все те, що ми пропустили в минулому році. Це можливість навчитися тому, чого ми не довчилися в минулому році. Адже недарма Аллах позначив початок цього часу народженням нового місяця. Цей місяць дозволить вам знову народитися, тож не пропустіть такої можливості.

Cейран АРІФОВ

За матеріалами газети «Арраїд»

Посилання на тему:

Богословське дослідження про піст

Коли відчиняються ворота Раю

Дари Священного Рамадану

Невідома користь посту

Коли починається Рамадан?

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.