Данина пам’яті людям

1
Фото: Ельзара Юнусова
20.05.2014
Оцініть статтю: 
(162 оцінки)
Теги: 
oleg
Зображення користувача oleg.

Фотографії, зроблені кримськими татарами до депортації, картини відомих кримськотатарських художників, предмети побуту, які побували на засланні і повернулися на Батьківщину, скульптури сучасних майстрів — все це сьогодні представлено в кримськотатарському музеї мистецтв Сімферополя.

У відкритті виставки, приуроченої 70-річній річниці депортації кримських татар, взяли участь представники нової кримської влади, а також діячі кримськотатарської культури.


Перед початком заходу була прочитана молитва за загиблими під час депортації.


Кожна фотографія, кожна картина зберігає в собі чиюсь трагічну долю і випробування цілого народу. Багато з них так і не змогли повернутися на історичну батьківщину.


Заступник голови Республіканського комітету з міжнаціональних відносин і депортованих громадян Криму Дмитро Сумуліді зазначив: «Нинішня виставка — це данина пам’яті людям, виставка, яка наочно показує ті умови, в яких кримськотатарський народ жив до депортації, сам процес депортації, героїв Великої Вітчизняної війни і момент повернення громадян на свою батьківщину. Це треба пам’ятати, це треба передавати молодшому поколінню, щоб вони не забували, через які труднощі пройшли батьки і діди, щоб розуміли, що подібні явища ніколи не повинні повториться».


На виставці представлена ​​велика кількість фотографій тих, хто воював у Першій світовій війні. Цими людьми повинні пишатися всі кримські татари, людьми, які отримали медалі, ордени і звання Героїв Радянського Союзу. Серед героїв, які билися за захист рідної землі: Сейтебрам Мусаєв, Ібраїм Джафер, Фетіслям Абілєв, Насібулла Веліляєв, Ісмаїл Болат, Уріє Іслямова, Серадж, Джеббар Акімов, Хатідже Іслямова і багато інших.


83-річна мешканка Сімферополя Зера Сейтумерова, яка відвідала виставку, зі сльозами на очах поділилася враженнями: «Які можуть бути слова, тільки сльози і тяжкість в душі. Біль за народ живе в моєму серці вже 70 років. Сьогодні можу сказати, що я бачила пекло на землі, але завжди дякую Аллаха, що дав мені можливість жити на рідній землі і побачити Крим».


Всі бажаючі зможуть відвідати виставку до 14 червня.


Варто відзначити, що в «Будинку Художників» з 15 по 31 травня також проходить виставка, приурочена 70-річчю депортації, де 50 майстрів представили 130 робіт декоративно-прикладного мистецтва, живопису, графіки та інших видів творчості.


Ельзара Юнусова

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.