Кияни познайомились з культурою Узбекистану

Кияни познайомилися з культурою Узбекистану
У бібліотеці ім. М.Є. Салтикова-Щедріна пройшла літературна вітальня «Узбекистан - перлина пустелі»

26 березня у відділі тюркомовної літератури центральної районної бібліотеки ім. М.Є. Салтикова-Щедріна в Києві пройшла літературна вітальня «Узбекистан - перлина пустелі». Захід, який відбувся з ініціативи «Українського центру ісламознавчих досліджень», провів відомий сходознавець, культуролог і менеджер культурних процесів Юрій Косенко.

«Як завжди ми не будемо читати детальну лекцію про історію Узбекистану, а зупинимося на яскравих особистостях і маловідомих фактах історії цього народу», - заявив на початку заходу Юрій Косенко.

Цього разу він ознайомив присутніх із життєвим шляхом, науковим і творчим доробком таких відомих узбецьких діячів, як вчений-енциклопедист і мислитель Абу Рейхаан Біруни, астроном, географ і історик Мухаммед аль-Хорезмі, астроном і математик Улугбек, тюркський поет Алішер Навої, а також культових узбецьких письменників Абдулхамід Чулпан і Абдулла Кадир.

У фіналі доповіді Юрій Косенко торкнувся сучасного кінематографа Узбекистану, який зумів завоювати популярність в багатьох мусульманських країнах, а також відповів на численні запитання відвідувачів.

За словами сходознавця, наступна літературна вітальня буде присвячена культурі ще одного корінного тюрського народу, що проживає на території Узбекистану, - каракалпакам. Нагадаємо, що даний захід вже третій у серії літературних вітальнях. Перші два були присвячені культурі кримськотатарського та турецького народів.

Власкор

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.