Кримський стиль

Кримський стиль
25.04.2008
Оцініть статтю: 
(461 оцінка)
oksana
Зображення користувача oksana.

Древня культура Криму - це надбання не лише кримчан і жителів України, але й частка світової культури. Традиції народів, що споконвіків населяли кримський півострів, не зникли безслідно. Вони лягли в основу кримськотатарської культури, що одержала розвиток у період Кримського Ханства. Стан депортації - відірваність від традиційної культури, нав'язаний кримським татарам, поширюється далеко за межі Криму.

Мамут ЧУРЛУ

Мета проекту "Кримський стиль" - збереження самобутньої національної культури, бажання показати її красу, розмаїтість, багатство художніх інтерпретацій, а також відновлення обірваної нитки наступності, яка зв’язує минуле з сьогоденням і майбутнім півострова.

Творче об'єднання "Чатир - Даг" - своєрідна лабораторія, у якій художники на основі древніх традицій Криму, і використовуючи різні техніки й матеріали, створюють унікальні витвори сучасного декоративно - прикладного мистецтва. Ці витвори затребувані й широко використовуються в сучасних інтер'єрах Криму, України і за рубежем.

В рамках проекту "Кримський стиль", автором якого є художник Мамут Чурлу, були проведені семінари з вивчання і застосуванню кримських орнаментів у практиці сучасного декоративно - прикладного мистецтва. Результатом роботи семінарів стали видання каталогу "Кримський стиль" і серія виставок у містах України: Сімферополі, Донецьку, Маріуполі, Києві, Білогірську, Бахчисараї, Євпаторії, Львові й Борисполі. В 2006 році виставка була показана у Варшаві в рамках фольклорного фестивалю "Перехрестя культур", а в 2007 році колектив творчого об'єднання організував виставку в підмосковному місті Сонячногірську.

Вернісаж у Севастополі відкриває сезон 2008 року. На виставці представлено близько 200 робіт тридцяти вже відомих майстрів, серед яких Айдер Асанов, Мамут Чурлу, Рустем Скібіна, Абдюля Сеіт-Аметова, Мехті Ісламова, Айше Османова та інші.

На виставці експонуються витвори ювелірного мистецтва, розписані гончарні вироби, різноманітні техніки вишивки, килимарство, декоративна графіка й живопис, різьблення по дереву, вироби зі шкіри й металу, дизайнерські проекти.

Художники виражають свою подяку севастопольцеві Володимирові Стефановському і ялтинському підприємцеві Ерфану Кудусову за фінансову допомогу в рішенні питань, пов'язаних з організацією виставки, а також севастопольському художникові Меджиту Решитову й колективу Севастопольського художнього музею ім. М.П. Крошицького за сприяння в її облаштуванні.

За матеріалами Меджліс.орг

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.