Львівські мусульмани

Львівські мусульмани
21.02.2007
Оцініть статтю: 
(240 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

З того часу, як наша Україна здобула незалежність, мусульмани, як і представники інших конфесій, отримали можливість вільно сповідувати свою релігію. У Львові проживають близько півтора тисяч мусульман, дев\'яносто відсотків з яких – це казанські та волозькі татари. І в 1993 році ми, мусульмани Львова, створили свою громаду.

Велику допомогу нам надає організація «Ен-Небрас», з якою у нас встановилися братерські відносини. Завдяки їй, працює духовна суботня школа, де вивчають основи ісламу, Коран, арабську мову, показують фільми на релігійну тематику. Багато хто отримав в ній необхідні релігійні знання.

Школу відвідують діти і підлітки. Кращими її учнями є брати Кичало, дев\'ятирічний Абдулла і семирічний Абдурашид, які знають напам\'ять по 8 джузів, а п\'ятирічний Алі знає напам\'ять 3 джузи. Всі вони з однієї української сім\'ї, але вміють розмовляти, читати і писати арабською, читають Коран, разом з батьком регулярно ходять на п\'ятничний намаз. Батьки приділяють велику увагу їх вихованню. До того ж їх батько володіє методом лікування хіджама (кровопускання). Хай допоможе їм Аллах.

Серед учнів цієї школи і студенти-мусульмани Національного університету ім. І.Франко, які навчаються на кафедрі сходознавства. Вони вивчають в наший школі арабську мову.

Ми дуже вдячні вчителям-студентам з «Ен-Небрас», керівникові школи Усамі, вчителям Науру, Мохаммеду, Валіду, а також тим вчителям, які виїхали з України після закінчення вузів. Хай буде Аллах задоволений ними і благословить їх за це. Ми також дякуємо голові МАГО «Арраїд» пану Ісмаїлу Каді за усесторонню допомогу наший громаді.

Що стосується інших наших заходів, то спільно з «Ен-Небрас» ми проводимо свята, для чого, на жаль, поки що доводиться орендувати приміщення. Проводимо колективні і сімейні іфтари, в Рамадан влаштовуємо роздачу подарунків та продуктів харчування.

Ми дякуємо колишньому мерові Львова за виділення нам ділянки землі на міському кладовищі. Тепер ми маємо можливість проводити поховання мусульман згідно з ісламськими законами.

Минулого року ми спільно з «Ен-Небрас» організували добродійну гуманітарну акцію для членів наший громади. Люди були задоволені і щиро подякували її організаторам, зокрема пану Омара Аль-Зубі. Акція пройшла під девізом «Не зубожіє рука того, хто дає». Адже, як говорив Посланець Аллаха (мир йому і благословення): «Найулюбленіші з творінь Аллаха Всевишнього – ті, хто належним чином піклуються про своїх підопічних».

Татари Львівщини, що складають переважну більшість нашої громади, дуже цікавляться національними традиціями і витоками своєї культури. У Львові діє татарська культурно-освітня спільнота «Туган тель». У серпні 2006 року місто відвідала делегація української діаспори з м. Нижньокамську (Татарстан), серед яких були і татари. Приїзд колективу «Вербічінка» і його виступ в Львівському палаці мистецтв зустріли з великим інтересом. Представники м. Нижньокамську продемонстрували свою освіченість, культуру та знання історії України. Ми по волі Аллаха перебували у Львові і були особливо раді зустрічі зі своїми побратимами. На зустрічах львівських і нижньокамських татар звучали вірші на рідній мові, також відбулася екскурсія по Львову.

Відзначимо, що представники української діаспори, у свою чергу, вдячні республіці Татарстан за створення сприятливих умов для розвитку національної української культури: там працює українська школа, діють культурні центри і храми.

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.