Музей Вальтерса публікує ісламські тексти онлайн

1
Спеціаліст-оцифровщик зайнятий обробкою сторінок 900-літнього Корану за допомогою системи обробки зображень.
06.11.2009
Оцініть статтю: 
(178 оцінки)
Теги: 
oksana
Зображення користувача oksana.

В одній із тихих кімнат Музею Вальтерса (Walters Art Museum) спеціаліст-оцифровщик зайнятий обробкою сторінок 900-літнього Корану за допомогою системи обробки зображень. Це дуже кропітка робота - одну за одною фотографувати сторінки чи не найважливішої колекції ісламських рукописів у Північній Америці.

Але вчені стверджують, що після дворічної роботи, музей у Балтіморі став в авангарді нового методу вивчення древніх текстів, повідомляє «Іслам для всіх» з посиланням на baltimoresun.com.

Одержавши 300-тисячний грант від влади, музей провів роботу з розміщення в Інтернеті всієї колекції Корану та інших ісламських текстів. Тепер високоякісні зображення багато прикрашених сторінок може побачити кожний, хто має доступ в Інтернет.

Звичайно такі раритети знаходяться у сховищах музеїв і університетів по всьому світі, де з ними можуть ознайомитися лише експерти, що мають спеціальний дозвіл.

«Те, що зробив музей Вальтерса може бути прикладом для зберігачів інших колекцій», сказав представник Смітсонівського інституту Массумех Фархад.

Проект дозволив значно підвищити інтерес до колекції музею у Балтіморі, до якої ввійшли Корани, вірші, історичні рукописи та інші тексти, придбані на початку 20 століття мільйонером Генрі Вальтерсом. Унікальні манускрипти, створені у період з 9 по 19 століття, були зібрані у різних куточках світу від Північної Африки до Індії.

На думку куратора однієї з експозицій Британського музею Фаміди Сулейман, робота, зроблена співробітниками музею Вальтерса величезною мірою сприяє налагодженню його співпраці з ученими з інших музеїв.

«Вони забезпечили легкий доступ до своєї колекції. Тепер кожний вчений як от я може без зайвих зусиль ознайомитися з тим, що у них є, і при необхідності зв'язатися з ними і домовитися про співробітництво».

Багато фахівців-сходознавців вважають, що оцифровка манускриптів повністю змінить роботу, значно розширивши можливості. Ще десять років тому, дослідження означали дорогі й тривалі поїздки по музеях, деякі з яких не завжди могли надати навіть каталог ісламських манускриптів. Тепер вивчення ісламського мистецтва доступне не лише заможним експертам.

Співробітниця Музею Вальтерса і фахівець в області ісламського мистецтва Емі Ландау говорить, що проект, реалізований музеєм, відкриває нові можливості вивчення стародавніх рукописів.

У сховищі музею, розповідає вона, є екземпляр Корану, що представляє собою справжній шедевр мистецтва каліграфії, мініатюри і палітурної справи. Вважається, що книга була створена майстрами з північної Індії у XV-XVI століттях, але більше нічого про неї невідомо.

«Ми маємо ще багато чого вивчити. Потрібно виконати роботу над перекладом коментарів. Ми вважаємо, що він привезений з Північної Індії, але це ще треба підтвердити. Ми не дуже добре вивчили, які пігменти були використані мініатюристами. Деякі кольори у цьому екземплярі вкрай рідко використовувалися при оформленні Коранів».

За допомогою публікації зображень онлайн Ландау сподівається отримати відповіді на деякі запитання.

«Дуже важливо пам'ятати, що ісламське мистецтво - маловивчена у нас область, на відміну від епохи Відродження, мистецтво якої нам добре відомо», говорить вона. «Зараз ми знаходимося на початку шляху. Проект оцифровки багато в чому полегшує подальшу роботу і є для нас великим поштовхом вперед».

Музей Вальтерса розмістив зображення рукописів на своєму веб-сайті, використавши програму, що дозволяє глядачеві «перегортати сторінки» цифрових рукописів так, ніби він тримає їх у своїх руках.

За матеріалами «Іслам для всіх»

Посилання на тему:

В Парижі проходить виставка скарбів ісламського мистецтва

Музею ісламського мистецтва у Досі присуджена найвища архітектурна нагорода

Виставка у Досі дозволить ознайомитися з Каабою зсередини

Виставка Корану відкрилася у Дубаї

Виставка ісламської каліграфії проходить у Лахоре

В Абу-Дабі проходить виставка унікальних творів ісламського мистецтва

Наукові скарби ісламу стануть відомі канадцям

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.