Найкрасивіші мечеті Криму

Джума Джамі Рефата Веліулли (Карасубазар — Білогірськ)
Джума Джамі Рефата Веліулли
Корбек Джамі (с. Корбек — Ізобільне)
Велика ханська мечеть (Бахчисарай)
Орта-Джамі, Бахчисарай
Мечеть Джума-Джамі (Кезлев — Євпаторія)
Кебір Джамі (Акмесджіт — Сімферополь)
Мечеть хана Узбека понад 700 років наповнювали молитви мусульман
Коккоз Джамі (село Коккоз - Соколине)
13.06.2016
Оцініть статтю: 
(517 оцінки)
editor
Зображення користувача editor.

Мечеті — невід’ємна частина історії та культури кримськотатарського народу, що сповідує Іслам. Це не тільки святині, чиї двері відкриті для охочих помолитися 24 години на добу. Деякі з кримських мечетей давно стали об’єктами культурної спадщини і популярними у туристів пам’ятками.

Представляємо вашій увазі список найкрасивіших мечетей Криму за версією сайту Crimeantatars.club.

Список відкриває розташована в історичній частині Бахчисарая, недалеко від ханського палацу мечеть Орта Джамі (Бахчисарай). Пам’ятка архітектури XVIII століття. Будівництво почав кримський хан Сахіб Герай I (1532–1551). Відомо, що вона була однією з головних міських мечетей Бахчисарая. У 1881 році перебудована прихожанами. З 1929 року мечеть була закрита для відвідувань і стала використовуватися як будинок культури та кінотеатр. У тому ж році була внесена у список культових будівель, що знаходяться на обліку Кримського комітету охорони пам’яток мистецтва, старовини і народного побуту (Кримохріс).

Орта Джамі не діяла майже 95 років. Рішенням 20-ї сесії Бахчисарайської ради 23 скликання від 16 липня 2001 року будівлю мечеті повернуто мусульманській релігійній громаді „Мустафа-Джамі“. У 2012–2013 роках з ініціативи бахчисарайської сім’ї Умерових була проведена історична реконструкція будівлі, про що згодом зроблено напис на стіні оновленої мечеті. Пам’ятник архітектури XVIII століття знову відкрили у серпні 2013 року.

На другому місці в списку — Джума Джамі Рефата Веліулли (Карасубазар — Білогірськ). Відкрилася 24 квітня 2015 року. Нагадаємо, як повідомляв Іслам в Україні, під час церемонії над нею заграла веселка. Спонсор будівництва мечеті — білогірський меценат Ресуль Веліляєв. Будівлю прикрашають два мінарети заввишки 33 метри. Купол мусульманської культової споруди прикрашений унікальним розписом кримських майстрів, для внутрішньої обробки використовувалися цінні породи деревини. Мечеть вміщує 500 осіб. На першому поверсі розташовується молитовна кімната для чоловіків, на другому — для жінок. У підвальному приміщенні — класні кімнати, конференц-зал, приміщення для ритуального обмивання та їдальня. В майбутньому поруч з мечеттю планується побудувати медресе і створити паркову зону.

Мечеть хана Узбека — архітектурна пам’ятка, розташована у місті Ескі Крим (Старий Крим) — вказана третьою в списку найкрасивіших. Є найстарішою зі збережених мечетей півострова. Була закладена в 1314 році, на початку правління хана Золотої Орди Узбека. У 1332 році до мечеті додали медресе з ініціативи найбагатшої жінки Інджібек-хатун, яка у 1371 році і була там похована. Медресе нині являє собою величні руїни, але мечеть збереглася повністю.

Кебір Джамі (Акмесджіт — Сімферополь) — найстаріша будівля Акмесджіта. Святиня була побудована на замовлення хана Менглі I Герая зодчим Хаджі Абдурахім-Беком у 1508 році. Про це свідчить збережений напис на порталі мечеті. Протягом багатьох років мечеть була реконструйована кілька разів. Після Другої світової війни Кебір Джамі була у занедбаному стані. Протягом декількох років мечеть використовувалася як палітурна майстерня. Після повернення кримських татар з депортації почалося відродження старої мечеті. У 1989 році Кебір Джамі повернута мусульманській громаді.

Одна з найяскравіших споруд резиденції кримських ханів у Бахчисараї — Велика ханська мечеть — знаходиться на території Ханського палацу. Була побудована у 1532 р. Сахібом I Гераєм, чиє ім’я вона носила довгий час. Первісний вигляд мечеті значно відрізнявся від нинішнього. Сьогодні це прямокутна кам’яна споруда, покрита черепичним дахом. З боків її прикрашають два мінарети. Усередині мінаретів — гвинтові сходи, якими піднімалися на балкончик муедзини, закликаючи звідти правовірних на молитву. На жаль, як раніше повідомляв Іслам в Україні, нині весь Бахчисарайський історико-архітектурний комплекс, включаючи і Ханський палац, і мечеть, знаходяться у жалюгідному стані і підлягають негайній реставрації. На сайті change.org створена відповідна петиція, покликана звернути увагу відповідальних осіб на необхідність терміново врятувати історичну спадщину.

Чинна мусульманська мечеть Джума-Джамі Кезлева (Євпаторії) та одна з найцікавіших пам’яток архітектури Криму побудована в 1552 році на замовлення кримського хана Девлет Герая I. Її творцем є видатний турецький зодчий та інженер Ходжа Сінан. Друга назва — Хан-Джамі. І хоча в списку вона названа шостою, все ж Хан-Джамі є найбільшою і найкрасивішою мечеттю в Криму — її, єдину на півострові багатокупольну (13 куполів) мечеть, називають кримською Ай-Софією. Тут зійшли на престол 18 кримських ханів, розписавшись у спеціальному акті, який зберігався в мечеті. Вікна з вітражами з кожного боку символізують чотири пори року.

Звертає на себе увагу і відновлена соборна мечеть Корбек Джамі в селі Корбек (Ізобільне) під Алуштою. Мінарет зруйнували ще на початку ХХ століття, а саму будівлю спалили в 1994 році. Культовий об’єкт відновив турецький підприємець Мурат Улькер — кримський татарин за походженням, онук останнього імама Корбек Джамі Девлета-хаджі Іслама, який у 1933 році був змушений виїхати до Туреччини через сталінські репресії. Під час будівництва мечеті використовували рідкісні породи дерева. Всі написи арабською в’яззю, міхраб і портал на вході в мечеть покриті сусальним золотом.

Мечеть Коккоз-Джамі (друга назва — Юсупівська мечеть) розташована в селі Коккоз (Соколине). Святиня була побудована в 1910 році на кошти графа Фелікса Юсупова. У плані будівля Коккоз-Джамі булі прямокутної форми і мала базилікальний тип. Стіни мечеті красиво прикрашають написи арабською мовою. Крім того, особливою прикрасою є двоярусні стрілчасті вікна. Черепична покрівля красиво покриває мечеть, а поруч з основною будівлею розташувався мінарет. У досить хорошому стані збереглася Юсупівська мечеть і до сьогодні. У радянські часи її не чіпали завдяки тому, що в ній розташовувався клуб, а ось мінарет вберіг сам Аллаг, адже те, що він уцілів, у радянські часи „войовничого атеїзму“ було дивом. Крім того, нещодавно мечеть ще й відреставрували.

Мечеть Узбек-хана в Старому Криму (ATR © Олекса Гайворонський ©)
Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.