Сучасна геометрія в середньовічному ісламському мистецтві

Сучасна геометрія в середньовічному ісламському мистецтві
26.02.2007
Оцініть статтю: 
(91 оцінка)
oksana
Зображення користувача oksana.

Вивчення середньовічного ісламського мистецтва показало, що деякі з його геометричних орнаментів побудовані на принципах, встановлених сторіччя тому сучасною математикою.

Дослідження, проведені в США, виявили зразки 15 століття, створені за принципами квазікристалічної геометрії.

Це говорить про інтуїтивне розуміння складних математичних формул, навіть якщо ремісники не розробляли закладену в основі теорію.

Відкриття опубліковане в журналі «Сайенс» (Science), повідомляє британська служба ББС.

Дослідження демонструє досягнення ісламської математики і образотворчого мистецтва того часу.

«Це просто дивно, як прості форми використовуються, для створення хитромудрих геометричних орнаментів», - сказав гарвардський вчений Пітер Лу (Peter Lu) в інтерв\'ю. - «Вони створили узори, які відображають настільки складні математичні принципи, що ми не усвідомлювали їх ще 20-30 років тому».

Ісламське мистецтво перекликається з моделями квазікристалічної геометрії в тому сенсі, що в нім також використовуються симетричні полігональні форми, з яких нескінченно множаться химерні орнаменти.

До сьогоднішнього дня, загальноприйнята думка полягала в тому, що хитромудрі узори у вигляді зірок і багатокутників в ісламському образотворчому мистецтві є зигзагоподібними лініями, розкресленими за допомогою масштабних лінійок і циркулів.

«Ви можете самі поспостерігати еволюцію геометричних побудов, що ускладнюються. Вони починаються з простих орнаментів, а потім стають все більш складними і численними», - говорить Пітер Лу.

Ця тема зацікавила його під час поїздки до Узбекистану, де він побачив ісламську будову 16 століть, поцятковану узорами у вигляді десятикутників.

Пітер Лу, який займається розробкою фізичних експериментів для Міжнародної космічної станції, прибув в регіон для того, щоб відвідати космічні центри в Туркменістані.

Ісламське мистецтво традиційно використовує суміш каліграфії, геометричних і рослинних орнаментів, оскільки згідно ісламським канонам, зображення людських фігур заборонене.

За матеріалами сайту \"Іслам для всіх\".

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.