Тарак'-тамг'а - національний символ кримських татар

Тарак'-тамг'а (Фото: http://www.el-cheber.com/wp-content/uploads/2014/12/img_7641_2.jpg)
07.05.2015
Оцініть статтю: 
(504 оцінки)
editor
Зображення користувача editor.

Що таке тамга? Як перекладається це слово? Який сенс в собі таїть цей символ? Чому кримські татари розміщують тарак'-тамг'а на своїх прапорах?

На ці та інші запитання відповідає дослідник Аблаєва Ульвіє.

Якщо постаратися в «двох словах» передати значення даного слова, то воно означає просто знак приналежності. Синонімами до нього будуть: родовий або фамільний знак, символ власності, емблема, мітка, тавро, тотем, друк, маркер, покажчик тощо.

Також, при самому поверхневому розгляді ролі цієї давньої мови в історії людства, можна констатувати, що всеосяжне значення він придбав (і має досі) в Китаї та інших азіатських країнах. У західних країнах мова символів була більше прерогативою аристократії, алхіміків і таємних товариств. З подібних знаків власності виросла європейська геральдика, з неї у свою чергу сучасна символіка атрибутів державної влади.

Слово «тамга» з монгольської буквально означає «штамп/друк»

Інституція тамги (від лат. іnstitutio - звичай, порядок, вказівка) виникла в культурі номадів, як знак родової приналежності, коли кожне племінне об'єднання брало в якості власного символу максимально лаконічне зображення якої-небудь тварини, птахи, зброї або знаряддя. Цими знаками окремі племена і роди мітили не тільки коней, худобу, але також багато побутових предметів, позначаючи власника декількома схематичними лініями. В історичний час тамги мали назви, що символічно позначали предмети навколишнього світу кочівників, наприклад, з кр.татарского «к'илич» - меч, «к'амчі» - батіг, «чокуч» - молоток та ін.

Окрім суто прикладного значення, тамга була також духовним символом роду. На всіх стародавніх надгробних пам'ятниках степовій частині Криму вибиті тільки родові знаки при відсутності імені покійного та іншого тексту. Це - ніби ієрогліфи тюрко-татар.

Одним з найдавніших культових символів приналежності є «тарак'-тамг'а» або «хан - тамг'а» династії кримських ханів - Гераїв. Слово «тамга» з монгольської буквально означає «штамп/друк». Накреслення знака зустрічається у багатьох культурах різних народів світу, від античної Греції, де він символізував зброю Зевса, атрибут Посейдона і до його зображення на гербі сучасної України. Просторове накреслення тамги також варіативне: його три стріли можуть дивитися як вгору від основи, так і вниз.

Семантика символу нам не відома, проте в графіці його абсолютно ясно полягає ідея Триєдинства. Можливо, триєдності Часу: «Минуле - Сьогодення - Майбутнє» під заступництвом вічного Неба? А може - триєдності людської Природи: «Душа - Тіло - Розум»? Або небесних терезів, на яких зважуються всі діяння Людини?

Так, таємний зміст тарак'-тамги загублений, але, погоджуючись з відомим ученим, що «...мова символів є істинною, всесвітньою, вселюдською мовою, однаково справедливе для всіх часів і народів» (В. Шмаков), ми можемо стверджувати, що тарак'- тамг'а - це істинний національний символ кримських татар.

Джерело: Crimean Tartar Ceramic Art Studio

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.