У 500 школах Криму будуть створені галереї кримськотатарського віртуального музею La Richesse

1
Всі музеї сіл будуть відноситися до Бахчисараю, де буде розташовано головний музей-центр La Richesse.
09.11.2010
Оцініть статтю: 
(214 оцінки)
Теги: 
oksana
Зображення користувача oksana.

Галереї кримськотатарського віртуального музею La Richesse («Ларішес») будуть створені в 500 кримських школах. Про це в ексклюзивному інтерв'ю інформагентству QHA повідомив засновник музею La Richesse Гуллівер Альтин.

«Через Асоціацію «Мааріфчі» ми зможемо здійснити це у всіх школах», - зазначив Гуллівер бей і розповів про проект, що реалізується сьогодні в сільських музеях: «Тепер культурним центром у нас буде Бахчисарай. І основне завдання La Richesse - зробити свій внесок у місто Бахчисарай, щоб воно стало культурною столицею Криму, кримських татар».

Як запевнив Альтин, усі ті музеї - філії віртуального кримськотатарського музею «Ларішес», - які в даний час створюються у селах, а їх зараз уже 11, будуть відкриті. Так, наприклад, один такий музей уже створено в с. Айбар (Войково) Джурчинського (Первомайського) району.

При цьому Г.Альтин зазначив, що під час реалізації проекту зі створення музеїв у кримських селах, особливих труднощів не виникає: «Багато сільських рад нам просто передають приміщення, у деяких ми робимо ремонт для відкриття музеїв».

Всі музеї сіл будуть відноситися до Бахчисараю, де буде розташовано головний музей-центр La Richesse. Зокрема, оригінали гравюр будуть зберігатися в місті Бахчисарай у музеї-центрі, а копії експонатів - у сільських музеях.

Примітно, що в галереях будуть представлені як гравюри із зображенням кримських татар, а їх п'ять, так і одна із зображенням українців та одна російська гравюри.

За словами Г. Альтина, створення музеїв у селах дає можливість кримським татарам краще пізнати свою історію завдяки експонатам, що будуть представлені у музеях.

«На даний час багато кримських татар зайняті своїм побутом і не мають можливості виїжджати в центр-музей, який буде в Бахчисараї, тому ми хочемо відкрити музеї у селах», - пояснив Гуллівер бей.

Для довідки

Віртуальний музей «Ларішес» (у перекладі з французької «багатство») створив у 2004 році Гулівер Альтин - кримський татарин, який проживає у Франції. Основою музею стала приватна колекція матеріалів з історії Криму, придбаних Г. Альтином у 35 країнах Європи, Азії та Америки на Інтернет-аукціонах.

За п'ять років свого існування колекція зібрала майже 1000 експонатів (книги 1552-1935 рр., гравюри, літографії з краєвидами Криму і його жителів 1535-1944 рр., карти 1550-1940 рр., предмети побуту кримських татар XVII-поч. XX ст.).

Мета колекції - пошук та збереження рідкісних джерел з історії Криму та кримських татар для подальшого наукового вивчення.

Так, у квітні 2009 року при музеї було створено науково-дослідну лабораторію.

За матеріалами QHA

Посилання на тему:

Відкрилася перша кримська філія віртуального музею «Ларішес»

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.