У Львові презентуватимуть історію та культуру кримців

У Львові презентуватимуть історію та культуру кримців
У Львові презентуватимуть історію та культуру кримців
05.03.2009
Оцініть статтю: 
(134 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

6 березня у Львівському музеї історії релігії відкривається виставка "Кримці", присвячена кримським татарам. Основу експозиції становлять матеріали Бахчисарайського державного історико-культурного заповідника. До створення виставки долучилися також і львівські музеї - історії релігії та історичний, повідомляє РІСУ з посиланням на Zaxid.net.

Назва кримці, як вважають дослідники, - самоназва корінної спільноти Криму, яка жила в ранньому середньовіччі на території півострова та степової зони України. Це - кипчаки-половці, кримські греки, італійці, готи, інші. До анексії Криму (у 1783 році) Російською імперією ці народи Кримського ханства загальноприйнято було називати кримці. Протягом ХІХ-ХХ ст. задля "ідеологічного обґрунтування" активно використовують термін "кримські татари". Тому етнонім "кримці" більш доречний для позначення корінного народу Криму. Консолідація цього різноманітного етнічного конгломерату в єдиний кримськотатарський народ проходила протягом століть. З’єднуючими началами в цьому процесі були спільність території, тюркська мова та ісламська релігія.

В історичних долях кримських татар та українців багато спільного: спільні походи під час визвольного руху, побратимство Богдана Хмельницького і Тугай-бея, торговельні та культурні зв’язки. Впродовж століть обидва народи зазнавали чималих страждань та поневірянь.

Мету виставки автори вбачають у відтворенні елементів культури найбільшого автохтонного народу Криму, через який Україна століттями контактувала з ісламським світом.

Експозиція побудована на основі різних фондових груп: "Тканини", "Метал", "Книги", "Живопис", "Графіка" та ін. Представлені речі відносяться як до доби існування Кримського ханства, так і до пізнішого періоду (ХІХ - поч. ХХ ст.), оскільки в цей час зберігалися значні відмінності у культурі, мові та побуті різних груп кримських мусульман. Етнографічний блок виставки (одяг, зброя, посуд, прикраси) включає експонати як із степового Криму та Півдня України, які належали т. зв. ногайцям, так і з гірського та південного узбережжя Криму, яке належало з ХV по XVIII ст. Османській імперії. Ісламська література має кримське та турецьке походження; майже у всіх книжках є печатки кримських ханів. Оригінальні експонати, що відносяться до кримськотатарської культурної спадщини, доповнені графічними та живописними роботами кримських художників, таких як В.Яновський, А.Могилевський, В.Смірнов, Н.Жаба та ін.

Урочисте відкриття виставки "Кримці" відбудеться у п’ятницю, 6 березня у Львівському музеї історії релігії, що на площі Музейній, 1.

За матеріалами РІСУ

Посилання на тему:

У Криму відкрилася виставка «Хвала Аллагові, Господу світів»

Виставка «Кримський стиль» відкрилася у Сімферополі

Кримські татари вирішили пропагувати своє мистецтво

Творчість кримськотатарських художників у контексті сучасного ісламського мистецтва Східної Європи

Кримський стиль

До 64-ї річниці депортації кримських татар у Криму відкриється виставка 40 кримських художників

В Кримському краєзнавчому музеї відкривається виставка, присвячена кримському голодомору 1920-23 років

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.