У Сімферополі відкрилася виставка декоративно-прикладного мистецтва кримських татар

У Сімферополі відкрилася виставка декоративно-прикладного мистецтва кримських татар
09.11.2010
Оцініть статтю: 
(287 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Підсумки спільної роботи кримського етнографічного музею та творчого об'єднання «Чатир-даг» вилилися в ідею створення великої виставки сучасного кримськотатарського декоративно-прикладного мистецтва. Ця ідея була реалізована вже 5 листопада поточного року, коли у виставковому залі Етнографічного музею, що в Сімферополі, відбулася урочиста церемонія відкриття виставки робіт відомих кримськотатарських майстрів творчого об'єднання «Чатир-даг» «Кримський стиль».

Відзначимо, що відкриття цієї виставки відбулося в рамках проекту «Кримський стиль», розробленого і реалізованого відомим кримськотатарським художником, членом Національної спілки художників України Мамутом Чурлу. Проект має на меті створення на кримському півострові зразків сучасного декоративного мистецтва, заснованих на стародавній традиційній культурі кримськотатарського народу.

У відкритті виставки взяли участь засновник проекту «Кримський стиль» Мамут Чурлу, голова Всеукраїнського інформаційно-культурного центру в Криму Владислав Єрмаков, директор Кримського етнографічного музею Юрій Лаптєв, а також кримськотатарські художники, гості та представники ЗМІ.

В експозиції представлені витончені вироби з гравірованої, лощеної кераміки та комп'ютерна графіка кримськотатарського кераміста Ельдара Гусенова.

Також, представлені вражаючі декоративні настінні панно, виконані Гульнарою Негляденко та Юлією Тулуповою в техніці монументальної вишивки та аплікації.

Крім того, експонуються сучасні жіночі костюми кримськотатарського дизайнера Халіде Чілінгірової, створені на основі етнічних мотивів з пофарбованої рослинними барвниками повсті.

Серед експонатів виставки також можна знайти висококласні твори в техніці традиційної кримськотатарської двосторонньої гладі «татар ішлеме» Ельвіри Османової та Юлії Тулупової та оригінальні золотошвейні вироби Гульнари Негляденко.

Виставка триватиме до 24 листопада поточного року.

Для довідки

Протягом останніх шести років, у рамках проекту «Кримський стиль» було організовано понад 20 великих колективних виставок у великих містах України, в тому числі в Києві, Львові, Харкові, Одесі, Ак-Ярі (Севастополі), Кам'янець-Подільському, Маріуполі, Донецьку, Акмесджиті (Сімферополі) і за кордоном у Варшаві, Анкарі, Москві, Парижі.

За матеріалами QHA

Посилання на тему:

У Харкові проходить виставка «Кримський стиль»

Мистецтво кримських татар у контексті світового ісламського мистецтва

Виставка «Кримський стиль» відкрилася у Сімферополі

Кримські татари вирішили пропагувати своє мистецтво

Кримський стиль

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.