В індійському музеї буде виставлений унікальний Коран трьохсотрічної давнини

В індійському музеї буде виставлений унікальний Коран трьохсотрічної давнини
24.12.2009
Оцініть статтю: 
(240 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Унікальний «золотий» Коран, який протягом трьохсот років передавався із покоління у покоління у родині індійських мусульман, незабаром стане головним експонатом виставки у національному музеї.

Виражаючи свою радість із приводу інтересу виявленого до Корану, сторінки якого зроблені у вигляді золотих листів, найстарший член родини Саджид Хамід говорить, що відчуває гордість у зв'язку з тим, що їхній Коран оголошений владою цінним рукописом і може зайняти почесне місце у національному музеї.

Нещодавно співробітники Національного сховища манускриптів при міністерстві культури повідомили родині, що проживає за 250 км від міста Джаунпур у штаті Уттар-Прадеш, що їхній «золотий» Коран є цінною культурною спадщиною і може бути придбаний владою для поповнення державного архіву рукописів.

Самим незвичайним у цьому екземплярі Корана є те, що його сторінки зроблені у формі золотих листів. Обидві обкладинки також виконані із золота, викарбуваного у вигляді вигадливого візерунка.

Власники Корана повідомили, що він знаходиться у родині вже п'ять поколінь. Вони розповіли, що він був виготовлений майстрами, які виконували замовлення дуже заможних людей. Щоб придбати подібний Коран, небагатій родині довелося закласти багато чого зі свого майна, що, очевидно, так і залишилося у кредиторів.

«Сунхері» (золотий) Коран став визначною пам'яткою не лише у Джаунпурі, але й сусідніх районах. Хамід дозволяє подивитися на Коран всім бажаючим, однак нікому з них, навіть членам родини, не дозволяється торкатися до нього: адже Коран безцінний і повинен зайняти своє місце в музеї і стати національним надбанням.

В Індії проживає близько 155 мільйонів мусульман, це найбільша за кількістю мусульман країна світу після Індонезії і Пакистану.

За матеріалами «Іслам для всіх»

Посилання на тему:

Коран на виставці мініатюрних книг у Тернополі

Виставка Корану відкрилася у Дубаї

У Дубаї з'явиться парк Корану

Рукописний Коран включать до Державного списку унікальних книжок КНР

Єменські каліграфи представили найменший Коран у світі

Унікальний словник термінів Корана виданий арабською і англійською мовами

Під час книжкової виставки в Делі, Коран користувався великим інтересом у немусульман

В Китаї виявлений Коран часів династії Мін

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.