В Сімферополі вшанували пам'ять Шакіра Селіма

В Сімферополі вшанували пам'ять Шакіра Селіма
В Сімферополі вшанували пам'ять Шакіра Селіма
20.01.2009
Оцініть статтю: 
(192 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

19 січня в Сімферополі вся літературна і культурна кримськотатарська громадськість вшанувала пам'ять видатного кримськотатарського поета Шакіра Селіма. Поминальний вечір пройшов у читальному залі Республіканської кримськотатарської бібліотеки ім.І.Гаспринського.

Вшанувати пам'ять поета, що оспівував свій народ і любов до своєї Батьківщини, прийшли багато літературних і культурних діячів Криму: голова спілки кримськотатарських письменників Різа Фазил, який відзначив, що завдяки своїй спадщині, поет продовжує жити в пам'яті кримськотатарського народу і його ім'я залишиться у віках; поет і громадський діяч Закір Куртнезір; поет, письменник і член Кримської літературної Академії Аблязіз Велієв, який підкреслив, що творчість Шакіра Селіма ступила далеко вперед і вийшла за межі кримськотатарської літератури.

Також у заході взяли участь поетеса Ольга Голубєва, яка протягом декількох років займалася перекладами віршів поета, письменниця Уріє Едемова, композитор Сервер Какура, а також кримськотатарська громадськість.

Примітно, що спогади його друзів яскраво перекликалися з віршами, написаними поетом «по гарячих слідах». У його творчості відображене живе, повне подій життя.

У рамках вечора пам'яті пройшов показ відеофільму про Шакіра Селіма, а також організована виставка фотографій із зображенням поета.

ДОВІДКА. Шакір Селім народився 10 квітня 1942 р. у с. Буюк-Асс Ак-Шейхського р-ону (нині Раздольненський р-он). Під час депортації з сім'єю потрапив до Джамбайського району Самаркандської області. Закінчив філологічний факультет Самаркандського держуніверситету. Довгі роки працював власкором газети «Ленін байрагъы» («Ленінський прапор»), очолював відділ передач Самаркандського обласного радіо. Після повернення на Батьківщину в 1989 році жив у Сімферополі і вів активну громадську діяльність.

Писав вірші, багато друкувався, займався перекладами.

Автор ряду поетичних збірок: «Акъбардакъ» («Проліски») (1974), «Мої почуття» («Дуйгъуларым») (1979), «Вогонь любові» («Севги алеви») (1981), «Пробудження» («Уянув») (1986), «Слухай вітри» («Еллерни динъле») (1990), «Къырымнаме» (2006).

Шакір Селім переклав на кримськотатарську мову твори А.С. Пушкіна (поема «Кавказький бранець»), М. Ю. Лермонтова, (вірші), Т. Шевченко (поема «Катерина»), Адама Міцкевича («Кримські сонети»). У Кримськотатарському академічному театрі були поставлені ряд спектаклів за його перекладами: «Одруження» М. Гоголя, «Макбет» В. Шекспіра, «У місячну ніч» Мустая Каріма.

Працював заступником редактора газети «Достлукъ» («Дружба»), з 1997 р. - головний редактор журналу «Йылдыз» («Зірка»).

З 1992 року по липень 2008 року очолював спілку кримськотатарських письменників Кримського відділення Національної Спілки письменників України.

Ш. Селімо - лауреат Всесвітнього фестивалю тюркської поезії (Кіпр) і ряду інших міжнародних конкурсів. Лауреат премії АРК. Лауреат премії ім. Б. Чобан-заде (2007) польської премії «Поль лантух», якої удостоївся в 1996 році за переклади творів Адама Міцкевича.

Помер 18 листопада 2008 року в Сімферополі.

За матеріалами QHA

Посилання на тему:

Помер відомий кримсько-татарський поет Шакір Селім

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.