В Україні покажуть виставу про історію українсько-кримськотатарських відносин

1
У Києві показ вистави відбудеться у Будинку Актора
01.06.2010
Оцініть статтю: 
(375 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Історичні відносини українців і кримських татар стануть темою вистави, покликаної виховати толерантність, взаємоповагу і дружбу між двома народами.

Театр української героїки «Пам’ять» під керівництвом народної артистки України Галини Яблонської представляє 7 червня у Києві і 9-14 червня у шести містах Криму виставу про українсько-кримськотатарські відносини «На спільнім шляху / Бир ёлу» за п’єсою Кирила Булкіна.

Виставу створено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Тема вистави – історичні відносини українського і кримськотатарського народів, пропущені через особисте сприйняття головної героїні – студентки Таврійського університету Оксани.

Жанр вистави визначений автором як драма-фентезі з історичними екскурсами і документальним відео.

За своєю структурою п’єса передбачає незвичне поєднання театру й журналістики: у сценічну дію вкраплені кадри документального відео – інтерв’ю експертів, громадських та політичних діячів.

А на сцені в реальність 2007 р. (час, коли відбувається дія п’єси) фантастичним чином вплітаються події історичні – від XVII-го століття до 60-х років XX -го століття.

Історія, за словами одного з експертів, чиє інтерв’ю звучить у виставі – Олекси Гайворонського – ніколи не буває чорно-білою. І, справді, періоди плідної співпраці українців і кримських татар чергувалися з періодами ворожнечі. Та, як переконується у ході п’єси головна героїня, ворожнеча щораз приносила поразку обом народам, а спільні дії – успіх. І цей історичний урок є найактуальнішим для українців і кримських татар у наш час.

За задумом колективу театру «Пам’ять» та спонсора вистави МФ «Відродження», результатом здійснення цього театрального проекту буде виховання толерантності, взаємоповаги і дружби між кримськими татарами і українцями, а також представниками інших етносів Криму, через як інформаційний, так і емоційний вплив театрального мистецтва, на прикладах історичної співпраці представників цих народів.

Показ вистави відбудеться: 7 червня, 19-00 – Київ, Будинок Актора (Ярославів вал, 7), 9 червня, 18-00 – смт. Красногвардійське, Будинок культури, 10 червня – Євпаторія (місце і час уточнюється), 11 червня, 18-00 – Сімферополь, Кримський музично-драматичний кримськотатарський театр, 12 червня, 16-00 – Бахчисарай, Будинок культури, 13 червня – Саки (місце і час уточнюється), 14 червня – с. Добре Сімферопольського району, Будинок культури (час уточнюється).

За матеріалами «Майдан»

Посилання на тему:

Ґаспринський на сцені Кримсько-татарського театру

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.