Виставка «Кримський стиль» відкрилася у Сімферополі

Виставка «Кримський стиль» відкрилася у Сімферополі
Виставка «Кримський стиль» відкрилася у Сімферополі
09.02.2009
Оцініть статтю: 
(244 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

6 лютого у Сімферополі у виставочному залі Будинку художника відбулося відкриття виставки під назвою «Кримський стиль» творчого об’єднання Чатир-Даг.

На виставці представлені роботи майстрів різних поколінь. Усього в експозиції представлені близько 200 робіт понад 30 художників, що працюють із різними техніками і матеріалами (глина, пряжа, метал, дерево, шкіра, фарби), повідомляє Crimean.org з посиланням на QHA.

Експонатами виставки стали картини художників і вироби майстрів декоративно-прикладного мистецтва, які поставили перед собою завдання створити сучасний стиль декоративного мистецтва Криму на основі древніх традицій кримськотатарської культури.

Тут представлені нові, унікальні, витончені ювелірні вироби майстра Айдера Асанова, його дочки Ельміри Асанової, виконані зі срібла у техніці філіграні. В експозиції гідне місце займають вишивки, килими, кераміка, картини відомого художника, автора і куратора проекту «Кримський стиль» Мамута Чурлу. Глядачі можуть побачити популярну далеко за межами Криму чудову кераміку Рустема Скібіна та Абдюля Сеіт-Аметова, металевий посуд Асана Галімова, насолодитися тонкими, вишуканими роботами майстрів традиційної вишивки Ельвіри Османової, Айше Османової, Гульнари Негляденко, Юлії і Світлани Тулупових.

У рамках даного проекту жителі Криму вперше познайомляться з роботами молодого модельєра Халіде Чілінгірової, яка представила свої текстильні ідеї, виконані разом з автором і виконавцем традиційних орнаментів кримськотатарської вишивки Тамарою Ключкіною. Також тут представлені роботи початківців керамістів Едема Ганієва і Ельдара Гусенова. Освіжаючим акордом звучить в експозиції бірюзова кераміка, розписана пензлем Асіє Мушурової, Ава- Шерфе Мустафаєвої. Прикрашають виставку «Кримський стиль» гобелени Ірини Тесленко.

Новинкою вернісажу стали роботи з дерева молодих майстрів Еміна Таймазова і Рустема Максудова.

Традицією стало показувати на виставці роботи дизайнерів Ельдара Гусенова і Сакіне Ільясової, які створюють проекти інтер’єрів з використанням етнічних мотивів. Цей новий перспективний напрямок проектування вже приносить свої плоди. В експозиції показані фотографії реалізованих дизайнерських ідей, у тому числі готельний інтер’єр, у створенні якого брали участь майстри вишивки, кераміки, обробки металу і дерева. Великий інтерес представляють творчі роботи у техніці розпису по дереву, розпису у техніці «батік» Ірини Патракової.

На виставці показані нові роботи майстрів традиційного кримського ручного килимного ткацтва Ніяри Решатової і Сабріє Еюпової, виконані з натуральної овечої вовни, пофарбованої рослинними барвниками, кримські безворсові килими. Відзначимо, що майстриня Шефіка Баймамбетова виконала за ескізом Мамута Чурлу традиційний кримськотатарський килим для домашнього інтер’єру Президента України В. Ющенко.

«Кримський стиль» несе глядачам незабутні, добрі відчуття справжнього, щирого, талановитого, майстерно виконаного мистецтва, яке формує смак і високу художню культуру.

Нагадаємо, виставка творчого об’єднання Чатир-Даг у Будинку художника також проходила у січні 2006 року. За наступний період часу у рамках проекту «Кримський стиль» роботи майстрів декоративного мистецтва були з успіхом показані у Варшаві, Москві, Анкарі, Києві, Донецьку, Маріуполі, Кам’янець-Подільському, Борисполі, Бахчисараї, Білогірську, Євпаторії та Севастополі.

Виставка триватиме до 18 лютого.

За матеріалами Crimean.org

Посилання на тему:

В Парижі хочуть провести дні культури корінних народів Криму

Кримські татари вирішили пропагувати своє мистецтво

Творчість кримськотатарських художників у контексті сучасного ісламського мистецтва Східної Європи

Кримський стиль

До 64-ї річниці депортації кримських татар у Криму відкриється виставка 40 кримських художників

В Кримському краєзнавчому музеї відкривається виставка, присвячена кримському голодомору 1920-23 років

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.