Українським телеглядачам розповіли про Мавлід і літочислення за хіджрою

Саид Исмагилов: Мавлид ан-Наби не является мусульманским каноническим праздником − это, скорее, знаменательная дата
30.12.2015
Оцініть статтю: 
(658 оцінки)
Власкор
Зображення користувача Власкор.

Під час телепередачі на Чорноморській ТРК ведучий Владислав Майструк запитав муфтія Саіда Ісмагмілова, чому свято Маулід ан-Набі відзначають, на думку ведучого, у «найдовшу ніч року». Шейх відповів, що так відбувається не завжди, тому що мусульманський календар місячний, і цього року ця дата просто збіглася з днем зимового сонцестояння:

Місячний календар на 10 днів коротший за сонячний, тому щороку свята зсуваються на 10 днів. Тобто наступного року свято припаде не з 21 на 22-е, а з 11 на 12 грудня. І насправді Мавлід ан-Набі не є мусульманським канонічним святом це, скоріше, знаменна дата.

Таких знаменних дат у мусульманському календарі декілька, і для них не існує якихось спеціальних обрядів. Віряни збираються для того, щоб згадати духовний заповіт Пророка (мир йому і благословення), його життя, почитати священний Коран, молитву за Посланця Аллага. Це одна з дат мусульманського календаря, коли мусульмани згадують про народження засновника Ісламу.

Відповідаючи на запитання ведучого про те, яким чином ведеться літочислення в Ісламі, шейх Саід розяснив:

Справа в тому, що мусульманський календар хіджри був введений вже після смерті Пророка Мухаммада, і відлік почали вести від Хіджри моменту переселення Посланця Аллага з Мекки до Медіни. Його сподвижники вважали, що це було поворотною подією в історії Ісламу, тому вводити мусульманський календар необхідно саме з цього моменту з 632 року і по сьогоднішні триває відлік відповідно до місячного літочислення. Тому фактично зараз 1437 хіджри, тобто 1437 рік мусульманського календаря.

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.