Відносна географічна близькість України та Йорданії, зручність морського та повітряного сполучення, взаємодоповнювальний характер національних економік створюють об’єктивні передумови для успішної розбудови вигідного торговельно-економічного співробітництва та диверсифікації товарообігу між двома країнами.
Як повідомляє прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства України, про це йшлося під час зустрічі першого заступника міністра аграрної політики та продовольства України Максима Мартинюка з делегацією міжпарламентської групи дружби з Україною Палати представників Національних зборів Йорданського Хашимітського Королівства на чолі доктора Мухаммада Саад Саляма аль-Атайка.
— Йорданія залишається одним із найбільших споживачів традиційних товарів українського сільськогосподарського експорту — зернових культур, жирів та олії. Окрім того, королівство може розглядатися як своєрідні «ворота» для просування української продукції на ринки інших арабських країн, — зазначив Максим Мартинюк.
За словами йорданської сторони, для України цікавим може бути імпорт оливкової олії, фініків та мінеральних добрив.
З дня встановлення дипломатичних відносин між Україною та Йорданією найвищий рівень двостороннього зовнішньоторговельного обігу товарів та послуг склав понад $1 млрд у 2008 році. У період з 2012 до 2015 року торговельно-економічні відносини характеризувались скороченням обсягів торгівлі товарами і послугами у зв’язку з складними фінансово-економічними ситуаціями в країнах. Водночас у 2016 та 2017 роках завдяки активним заходам керівництва Йорданії та України відбулося зростання зовнішньоторговельного обігу товарів та послуг між двома країнами.
Довідково:
Відповідно до даних Державної служби статистики України, 2017 року обсяг зовнішньоторговельного обігу товарів і послуг між Україною та Йорданією склав $174,07 млн. Загальне сальдо зовнішньої торгівлі є позитивне і складає $153,29 млн.
У 2017 році Україна експортувала до Йорданії товарів та послуг на суму $153,83 млн, зокрема аграрних товарів: зернові культури, жири та олії тваринного або рослинного походження, живі тварини, м’ясо та їстівні субпродукти.