Григорій Гришко. Щоденник прочанина. Київ-Мекка-Медина. Частина 3

1
Молитва біля Кааби
17.12.2008
Оцініть статтю: 
(121 оцінка)
oksana
Зображення користувача oksana.

«Сегодня», 07.12.2008 19:22

Численними дорогами, тунелями, проспектами люди стікаються до Кааби для здійснення молитви. Навколо священної будови вони рухаються проти годинникової стрілки.

Продовження.

Григорій Гришко. Щоденник прочанина. Київ-Мекка-Медина. Частина 1

Григорій Гришко. Щоденник прочанина. Київ-Мекка-Медина. Частина 2

Мекка зустріла нас у кращих традиціях українського літа: +30 Сº у затінку і палюче сонце нагадувало нам середину липня в Києві. Розселившись у готелі, ми незабаром вирушили до місця, особливо близького серцю кожного мусульманина - Священної мечеті в Мецці, у центрі якої знаходиться Кааба. Кааба - будова кубічної форми, 16 метрів у висоту, 10 метрів у довжину і 12 метрів у ширину. Мусульмани всього світу, де б вони не знаходилися, повертають свої обличчя в молитві у сторону Кааби.

Слід відзначити важливу деталь: мусульманин молиться не Каабі, а поклоняється винятково Богові - своєму Творцеві. Поклоніння чому-небудь або кому-небудь, крім Всевишнього, в ісламі вважається багатобожжям або проявом язичництва.

Загальновідомо, що Каабу побудував Ібрагім (Авраам) зі своїм сином Ісмаїлом (Ізмаїлом). З тих самих пір існує обряд паломництва до цього місця, тому аж до прийняття ісламу жителями Мекки, туди направлялися іудеї і християни. Це говорить про тісний зв'язок трьох аврамічних релігій: іудаїзму, християнства й ісламу. Але ж багато українців, керуючись упередженням про те, що іслам далека, чужа релігія, навіть не замислюються про те, що три монотеїстичні релігії дуже близькі. Широко відома помилкова думка про те, що в мусульман інший Бог, якого називають Аллахом. Навпаки, це той самий Бог, який направляв пророків, посланників до всіх народів. Це той Бог, який ниспослав Тору, Євангеліє і, нарешті, Коран як останнє одкровення Всевишнього, передане всьому людству через пророка Мухаммада.

У Мецці всі дороги ведуть до Забороненої мечеті. Скориставшись послугами готельного автобуса, за 20 хвилин наша група прибула в околиці святині. Як і передбачалося, ми зіткнулися з небаченою досі кількістю людей. В місяць посту Рамадан і у дні хаджу священна мечеть зазвичай приймає до трьох мільйонів мусульман одночасно. Тільки уявіть собі: численними дорогами, тунелями, проспектами люди стікаються для здійснення молитви. Причому, протягом дня мусульмани моляться п'ять разів: на світанку, опівдні, після полудня, на заході та вночі. Кожна молитва триває від 5 до 15 хвилин, залежно від того, який уривок з Корана читають.

В ці дні в Масджид аль-Харам можна спостерігати багатомільйонні «відливи» і «припливи» віруючих. І от наша група, подібно гірському струмку, вливається в широку річку, що тече до Кааби.

Оглядаючись, бачиш сотні, тисячі людей, що йдуть поруч, об'єднаних однією з тобою метою. Велич релігії Аллаха дивує! Люди різного віку, з найвіддаленіших куточків нашої планети - жінки, чоловіки, діти, підлітки, дівчата і юнаки - ідуть, щоб стати в покірності перед Творцем, звернутися з покаянням, помолитися про чиєсь здоров'я, про благо в цьому і майбутньому житті, до якого всі ми безповоротно наближаємося.

І от в кінці вулиці з’явилися два величезних мінарети мечеті. Серце охопило хвилювання, тому що ти наближаєшся до центра земної суші. Відомо, що Мекка є своєрідним географічним центром Землі. Не випадково саме Кааба символізує цей центр, навколо якого люди за велінням Всевишнього через пророка Мухаммада зобов'язані пройти 7 кіл, виконуючи ритуал паломництва.

Коли заходиш на територію Священної мечеті, це хвилювання ще присутнє, і передчуваєш, що от-от з'явиться перед очами Кааба, убік якої ти багато років звертав свої молитви, просив Всевишнього.

Побачивши Каабу, неможливо підібрати слова, щоб пояснити почуття, що переповняють душу людини. Напевно, тільки мусульманин може відчути, яке важливе місце Кааба займає в його житті. Побачивши її вперше, не можеш вимовити ні слова, немов час зупиняється: ти перед Всевишнім! У цей момент усвідомлюєш себе мізерно малим, і водночас безмірно вдячним Творцеві, тому що ти - один з тих людей, які розуміють і знають, що віра має для людства найважливіше значення; що, у принципі, віра - це не лише спосіб нашого життя, а й міст у життя майбутнє, у яке вірять всі мусульмани, сподіваючись на гідну долю в ньому.

Проходимо сім кіл навколо Кааби... За велінням Пророка їх проходять проти годинникової стрілки. Варто звернути увагу, що планети рухаються навколо сонця саме проти годинникової стрілки, як і електрони навколо ядра; Місяць обертається навколо нашої Землі також проти годинникової стрілки, в тому ж напрямку обертається навколо власної осі сама Земля.

Після молитви перед Каабою помічаєш, куди не кинеш погляд, людей, які, не стримуючи емоцій, звертаються до Всевишнього і не соромлячись сліз, просять про благо, розповідають про свої кривди, просять про прощення. Бачиш, як хтось уступає сусідові місце, намагається пропустити вперед. Дуже багато людей, але стовпотворіння немає. Чоловіки й жінки, всі разом, з повагою ставляться один до одного.

Так ми провели кілька годин у святині мусульман. Деякі члени нашої групи зникли з поля зору, але ми заздалегідь домовилися про місце зустрічі, тому ніхто не панікував.

Мечеть величезна і вміщує мільйони людей, що знаходяться на трьох поверхах загальною площею близько сотні тисяч квадратних метрів.

Окремою історією розповім пізніше, як ми робили умру (мале паломництво).

А зараз потрібно збиратися в дорогу і їхати в долину, ближче до гори Арафат, де ми проведемо в роздумах про Бога і благаннях до Нього цілий день.

За матеріалами газети «Сегодня»

Стаття на сайті газети «Сегодня» (російською мовою)

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.