Давні арабські рукописи допоможуть відновити кліматичну картину минулого

1
Рукописи вчених, які жили в «золоте століття ісламської цивілізації», містять безцінні для сучасних досліджень свідчення про аномальні природні явища.
01.03.2012
Оцініть статтю: 
(661 оцінка)
nourdeen
Зображення користувача nourdeen.

Манускрипти арабських учених IX-X століть можуть надати цінну метеорологічну інформацію, за допомогою якої сьогодні можна відтворити картину клімату, яким він був тисячу років тому.

На підставі історичного порівняння вчені можуть простежити тенденції і контекст сучасних кліматичних змін, пише Zee News.

Рукописи вчених, істориків й укладачів хронік, які жили на території Іраку в 816-1009 роки, що припадали на «золоте століття ісламської цивілізації», містять безцінні для сучасних досліджень свідчення про аномальні природні явища.

Зазвичай відомості про погодні умови минулого вчені отримують, спостерігаючи за старими деревами, льодовиками і коралами; інформація з цього приводу із людських джерел обмежена.

Проте зараз група вчених з університету в іспанській провінції Екстремадура почала працювати з арабськими документальними джерелами, які оповідають не лише про події політичного, громадського і релігійного життя Багдаду IX-X століть, але й коментують природні катаклізми, які супроводили їх; такі, як посухи і повені.

За словами керівника дослідження доктора Фернандо Домінгес-Кастро (Fernando DomInguez-Castro), у хроніках є свідчення про те, що й тоді у Багдаді відбувалися незвичайні для його широт природні явища, такі як град, замерзання річок і навіть сніг.

Учений повідомляє, що дослідження ведеться на підставі тих небагатьох джерел метеорологічної інформації, які дійшли до нас. Це — рукописи аль-Табарі (913 рік), ібн аль-Асіра (1233 рік) та аль-Суюті (1505 рік).

«Давні арабські джерела дуже корисні тим, що надають описи очевидців, і ці описи підтримують сучасні теорії, складені на підставі кліматичних моделей», — говорить Домінгес-Кастро.

За матеріалами «Іслам для всіх»

Посилання на тему:

Мозаїка древніх ісламських архітекторів вразила сучасних дослідників

Своєю появою Інтернет зобов'язаний ісламській науці, - ісламознавець

Записи арабських географів проливають світло на справжній вік міста Харкова

Брехня Заходу: іслам не зробив внеску в науково-технічний прогрес

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.