До Бахчисарайського музею повертаються стародавні книги

До Бахчисарайського музею повертаються стародавні книги
До Бахчисарайського музею повертаються стародавні книги
30.05.2007
Оцініть статтю: 
(66 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

31 травня 2007 р. о 10:00 в меморіальному Домі-музеї І. Гаспринського Бахчисарайського державного історико-культурного заповідника (вул. Гаспринського 47, Бахчисарай) відкриється дводенна Друга Міжнародна науково-практична конференція "Кримськотатарські культурні цінності: пошук, атрибуція, проблеми збереження і повернення".

Серед учасників - представники влади, вчені, фахівці з музейної справи. Бахчисарайський державний історико-культурний заповідник планує представити на конференції звіт про свої зусилля, спрямовані на повернення кримськотатарських культурних цінностей, які були переміщені з Палацу-музею в радянський час в інші музеї СРСР.

Робота, активно почата Заповідником після першої подібної конференції в 2005 р. уже принесла свої плоди: Заповіднику, при сприянні Міністерства культури і туризму України, вдалося повернути у свої фонди 13 екземплярів рідкісних стародрукованих і рукописних книг, перевезених в 1979 р. у Львівський музей історії релігії і атеїзму. Повернуті книги будуть представлені на виставці, що супроводжуватиме відкриття конференції.

З ініціативи Заповідника організована наукова експедиція в Петербург двох відомих кримських філологів, Н. Абдульваапа та І. Керима, з метою виявлення стародрукованих і рукописних книг, переміщених в 1976 у Російську національну бібліотеку в кількості понад 300 екземплярів. У рамках конференції буде проведена презентація книги-каталогу Н. Абдульваапа, складеної за підсумками експедиції.

За матеріалами Майдана

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.