Еміне Зіятдінова представить проект «Дім» на виставці «Відновлення пам’яті»

На території фонду «Ізоляція» в Києві відкривається виставка «Відновлення пам’яті»
Фотограф Еміне Зіятдінова
04.02.2016
Оцініть статтю: 
(380 оцінки)
Собкор
Зображення користувача Собкор.

Сьогодні, 4 лютого, на території фонду «Ізоляція» в Києві відкривається виставка «Відновлення пам’яті» − мистецький проект, створений кураторами-переселенцями з Криму і Донбасу.

Про це представники фонду розповіли на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. На виставці представлені роботи десяти художників та одного творчого дуету, які проживають зараз в різних куточках земної кулі, але доля яких пов’язана з Кримом і Донбасом.

Фотограф-документаліст з Криму Еміне Зіятдінова представить в Києві інсталяцію під назвою «Дім» про долю своєї кримськотатарської сім’ї, в яку вміщені домашні фотографії додепортаційного періоду, доперебудовних радянських часів і дитячі фото самої Еміне вже після повернення кримських татар на півострів.

− Це проект про мою сім’ю: бабусю, маму, про мене і про кримських татар. Це проект про те, яким чином колективна пам’ять не стикається з індивідуальною пам’яттю, і яким чином публічний дискурс в Криму сьогодні не стикається з особистим сприйняттям подій на півострові, − розповіла Еміне Зіятдінова.

За словами художника, вона росла в сім’ї, де були розмови про депортацію і про кримськотатарську ідентичність, що стало дуже важливою частиною формування її особистості:

− Інше питання, який я хотіла підняти − це наскільки важко кримським татарам, які залишилися в Криму, просто продовжувати своє життя, коли навколо тебе геополітичні дискурси «Крим − це Україна» або «Крим − це Росія». При цьому їм необхідно зробити вибір в геополітичній координації, вибрати точку в системі координат.

Відзначимо, що виставка пропрацює рівно місяць до 4 березня на території фонду «Ізоляція» вул. Набережно-Лугова, 8, без вихідних з 12 до 20 вечора, вхід − безкоштовний.

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.