Історію близькосхідної думки вивчатимуть в Берліні

1
Урочиста церемонія відкриття дослідницького центру відбудеться 13 вересня в Музеї ісламського мистецтва в історичному центрі німецької столиці
06.09.2011
Оцініть статтю: 
(146 оцінки)
nourdeen
Зображення користувача nourdeen.

Науково-дослідний центр з вивчення історії ісламської думки відкривається в Берліні. Предметом дослідження фахівців центру буде культурна та інтелектуальна спадщина арабомовних іудеїв, мусульман і східних християн, створена за період від Середньовіччя до Нового часу. В основу досліджень буде покладено міждисциплінарний підхід, що використовує знання іудаїстики, ісламознавства і християнської орієнталістики.

Обмін ідеями, концепціями, текстами між іудеями, мусульманами та християнами існував протягом століть. І цікаво, що спільною мовою для представників трьох релігій була арабська. Існувала певна культурна спільність. Це, на думку вчених, має допомогти подолати міждисциплінарні межі і вести «нетрадиційну» співпрацю. Фахівці в різних областях з різних вузів Європи, США і Близького Сходу візьмуть участь в роботі нового центру.

Урочиста церемонія відкриття дослідницького центру відбудеться 13 вересня в Музеї ісламського мистецтва в історичному центрі німецької столиці, Берлін-Мітте. На зустріч прибудуть федеральний міністр науки і освіти доктор Аннет Шаван, відомі вчені з Єрусалиму, Гарварда, Лондона. У рамках зустрічі відбудеться дискусія на тему подолання конфесійних кордонів в інтелектуальній історії. Дослідницькі групи з різних вузів Європи, США і Близького Сходу поділяться своїми розробками і планами на майбутнє, пише «ІсламНьюз» з посиланням на «Седмиця».

До слова, в Музеї ісламського мистецтва представлено мистецтво мусульманських народів VIII-XIX ст., що мешкали на просторах від Іспанії до Індії. В основу експозиції покладено в першу чергу мистецтво Єгипту, Близького Сходу та Ірану. Інші регіони також представлені значущими колекційними об'єктами, як, наприклад, творами каліграфії та слайдами епохи імперії Великих Моголів або сицилійськими виробами зі слонової кістки.

За матеріалами «ИсламНьюз»

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.