Кружляв дервіш у древньому храмі

1
Дервішів часто плутають з ченцями, але це помилка
31.07.2010
Оцініть статтю: 
(409 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Храм (текіє) дервішів у Євпаторії унікальний, він є єдиною в Європі спорудою такого типу, що ідеально зберегла первісний архітектурний вигляд. Тепер тут розташовується кримськотатарський музей етнографії.

Обитель дервішів, а також прилеглі до неї медресе і мечеть, зводилися протягом ХV-ХVII століть, інформує сайт «Добрі новини».

«Дервішів часто плутають з ченцями, але це помилка, - каже хранителька храму Аліфе-ханум Яшлавська. - В ісламі безшлюбність - великий гріх, у мусульман не було ченців. Дервіші чимось схожі на волхвів».

Мандрівники минулого так описують цей зачаровуючий ритуал. Дервіші кружляють під музику спочатку повільно, а потім все швидше і швидше, в цей час вони впадають в стан відчуження і проводять у такому танці від трьох до п'яти годин.

«Кружляючі дервіші користувалися величезною пошаною не тільки у простого народу, а й у сильних світу цього, - розповідає нинішній директор музею Ельдар Велієв. - Дервіші не вклонялися навіть ханам, зовсім навпаки, поклонялися їм. Ці нужденні мандрівники були освіченими людьми. Жадібність, честолюбство, раболіпство відкидалися їхніми душами. Танцем обряд дервішів можна назвати частково, це – молитва, що так чиниться. У Туреччині та інших країнах існують фольклорні ансамблі, що показують подібні вистави. Аліфе-ханум повернула нашій святині друге життя. У неї є учні, які відроджують традиції дервішів. І в текіє ще не раз закружляють дервіші. Але під час їхньої справжньої молитви зможуть бути присутніми тільки віруючі. З давнини вважалося, що дервіш, кружляючи, забуває про все земне і стає ближчим до Бога. У такі храми часто приводили хворих для зцілення».

Сьогодні помешкання дервішів - популярний об'єкт туризму. У цієї будівлі велика і захоплююча історія.

Тут зібрано колекцію кримськотатарських предметів побуту, показані національні костюми, розшиті золотою ниткою, окремий стенд музею присвячений, звичайно ж, дервішам.

Однак, якщо не вжити заходів з порятунку безцінної пам'ятки ісламської архітектури, Україна може її втратити. В аварійному стані перебуває мінарет Текіє, що накренився на сім градусів і в будь-який момент може впасти, поховавши під своїми брилами помешкання дервішів. Аліфе-ханум Яшлавська розповідає, що вже більше двох років домагається від місцевої влади проведення ремонтних робіт. У євпаторійському бюджеті коштів на це немає, а на республіканському та державному рівні поки що тільки обіцяють розглянути цей проект.

За матеріалами «Добрі новини»

Посилання на тему:

В Україні руйнується єдине у Європі Текіє дервішів

Ісламська спадщина

Мечеті Криму

У Старому Криму руйнуються архітектурні пам'ятники середньовіччя

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.