Перший арабський музей в «Ізраїлі» дозволить «доторкнутися до болю, історії та культури арабського народу»

Перший арабський музей в «Ізраїлі» дозволить «доторкнутися до болю, історії та культури арабського народу»
16.03.2011
Оцініть статтю: 
(126 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

У місті Умм аль-Фам, що знаходиться у північній частині Західного берега і де мешкають близько 50 тисяч арабів, що мають статус громадян «Ізраїлю», знаходиться художня галерея, присвячена палестино-арабському мистецтву та культурі.

Галерея була створена у 1996 році з розрахунком на велике розширення в майбутньому. Її директор і засновник Саїд Абу Шакра (Said Abu Shakra) розповів, що існує план будівництва з бюджетом в 30 мільйонів доларів, який передбачає звести музей на сусідній земельній ділянці.

Це буде не просто виставка мистецтва, тут будуть представлені фотографії і свідчення сотень арабських чоловіків і жінок, які пережили боротьбу проти британського правління, криваве народження «Ізраїлю» і подальші війни і 43-річну окупацію Західного берега.

На фотографіях зображені п'ять сотень чоловік, зібрано розповіді 250 очевидців. З тих пір багато хто із них уже помер, і Абу Шакра визнає, що реальні свідчення про цей важкий для палестинців період історії отримати все складніше.

«Потрібно врятувати історію, поки не надто пізно», - каже він.

Інтерв'ю з очевидцями будуть перекладатися на іврит та англійську і зберігатися в архіві, який, за задумом організаторів, покладе початок колекції нового музею.

Зараз підготовка до відкриття музею тільки розпочинається. Після міжнародного конкурсу відібрано групу єврейських архітекторів, зібрані кошти на першу чергу будівництва, яку планується завершити протягом трьох років.

За словами Абу Шакри, це буде «перший арабський музей в «Ізраїлі», що стане містком між минулим, майбутнім і теперішнім, місцем, де можна буде відчути щастя і гордість від почуття приналежності до палестинського народу».

Крім постійної експозиції на території музею буде розташована бібліотека, конференц-зала, зали для занять і кав’ярня. Тут же буде створена база для професійної підготовки студентів.

Абу-Шакра сподівається, що музей приверне увагу і єврейських відвідувачів. «Ми хочемо, щоб євреї мали шанс доторкнутися до болю, історії та культури арабського народу», - каже він.

За матеріалами «Іслам для всіх»

Посилання на тему:

Трагедія для палестинців - свято для ізраїльтян: один день в історії двох народів

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.