Спецпрограму «Къырым» на «Книжковому арсеналі» відкрито

Перформанси, акції, кінопокази, прес-конференції і багато інших заходів — у цьогорічній програмі «Книжкового арсеналу»
Рустем Скібін: представлення культури, політики, журналістики і всього спектру кримськотатарського життя є дуже доброю справою, бо дуже довгий час не відбувалося жодних заходів, під час яких як українці, так і люди у всьому світі могли б ознайомитися з його новітньою історією, депортацією та проблемами
Етнічну культуру кримськотатарського народу розкривала презентація книги етнографа та етнолога Олени Соболєвої, що присвячена традиційному весіллю
Авторка книги "Весілля кримських татар: традиційні форми та трансформації" етнограф та етнолог Олена Соболєва
Перформанси, акції, кінопокази, прес-конференції і багато інших заходів — у цьогорічній програмі «Книжкового арсеналу»
Спецпрограму було відкрито фотовиставкою з нагоди виходу мемуарів Мустафи Джемілєва, яку підготував Польський інститут в Україні
Перформанси, акції, кінопокази, прес-конференції і багато інших заходів — у цьогорічній програмі «Книжкового арсеналу»
Проект містить презентації книг про Крим і кримських татар, виставку видань кримськотатарською мовою

В українській столиці в Національному культурно-мистецькому та музейному комплексі «Мистецький арсенал» в середу, 20 квітня, розпочав свою роботу шостий міжнародний фестиваль «Книжковий арсенал».

Впродовж п’яти днів відвідувачі зможуть ознайомитися з книгами різних авторів, виданих українськими та зарубіжними друкарнями, з асортиментом літератури найрізноманітніших напрямів, що представлений на стендах видавництв та книгарень. Перформанси, акції, кінопокази, прес-конференції і багато інших заходів — у цьогорічній програмі «Книжкового арсеналу».

Серед усього різноманіття його заходів є також особлива, спеціальна програма «Къырым». Вона ознайомить аудиторію з культурним життям кримських татар, сприятиме діалогу та розумінню історичної долі кримськотатарського народу. Спецпрограму було відкрито фотовиставкою з нагоди виходу мемуарів Мустафи Джемілєва, яку підготував Польський інститут в Україні.

Проект містить презентації книг про Крим і кримських татар, виставку видань кримськотатарською мовою. Передбачено участь спеціальної гості — кримськотатарської співачки унікальної обдарованості Ельвіри Сарихаліл. Також буде презентовано монографію історика Михайла Якубовича «Філософська думка Кримського ханства», яка акцентує увагу на історії інтелектуальної традиції кримських татар.

Підтримати Олега Сенцова, автора книги «Купите книгу — она смешная», можна буде під час презентації, яку проведуть Данило Яневський та Ганна Маєвська.

Реалії сучасних подій та актуальні питання стосовно сьогодення Криму будуть розглянуті під час дискусії «Крим: незавершена війна». Учасники заходу: Тарас Березовець, Олександр Лієв, Павло Казарін, Дмитро Тимчук, Олександр Янковський.

Особливістю проекту є показ стрічок, що розпочався в середу з художнього фільму кримськотатарської тематики «Алім», знятого в епоху німого кіно. До речі, відвідувачів «Книжкового арсеналу» під час показу чекав неабиякий сюрприз: кінострічку супроводжувала жива музика, яку виконував всесвітньовідомий музикант-віртуоз, один із найкращих гітаристів сучасності кримський татарин Енвер Ізмайлов.

Етнічну культуру кримськотатарського народу розкривала презентація книги етнографа та етнолога Олени Соболєвої, що присвячена традиційному весіллю.

Як сказав голова громадської організації «Ель-Чебер», кримськотатарський художник-кераміст Рустем Скібін, представлення культури, політики, журналістики і всього спектру кримськотатарського життя є дуже доброю справою, бо дуже довгий час не відбувалося жодних заходів, під час яких як українці, так і люди у всьому світі могли б ознайомитися з його новітньою історією, депортацією та проблемами, які виникли після повернення народу із заслання.

Розклад та локації проведення заходів спецпрограми «Къырым» на «Книжковому арсеналі-2016» − за посиланням.

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.