«Татари. Золота Орда» - фільм, що долає стереотипи

1
Один із творців фільму - член редколегії енциклопедичних словників «Іслам у Російській Федерації» Дмитро Макаров.
08.02.2011
Оцініть статтю: 
(352 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Документальний фільм, що долає стереотипи щодо Золотої Орди, представлено 2 лютого 2011 року в Москві, у центрі міжрегіональної Асоціації громадських об'єднань «Збір».

Як повідомляється на сайті «ІсламНьюз», фільм Дмитра Макарова і Рашида Ісхакова «Татари. Золота Орда» - це спільний проект Держфільмофонду та фонду «Наука і релігія», що базується на дослідженнях провідних російських дослідників золотоординського періоду - Вадима Трепавлова, Ільнура Міргалєєва, Даміра Ісхакова, В'ячеслава Плахова та ін.

Згідно з повідомленням, дана робота є інноваційною, оскільки показує ключове значення Золотої Орди у становленні російської держави, а те, що з кінця 19 століття отримало назву «ярмо», вона розглядає як потужну єдину державу з добре розвиненою інфраструктурою та політичними й економічними інститутами. Цей підхід різко відрізняється від погляду історіографії, що існував протягом багатьох попередніх років.

Зокрема, у фільмі розповідається, що ярлики на князювання і «вихід» (податок) - не були ознаками ярма, оскільки поширювалися по всій країні, як і всі інші інститути ординської держави, і ярликами наділялися як російські князі, так і хани.

Також, росіяни, як і мешканці інших територій, платили єдиний податок, а сукупний платіж міста Астрахань, яке заснували татари, становив 60 тисяч алтин і був на порядок вищим від того, що платили російські міста.

При цьому у фільмі зроблено акцент на тому, що у важкі періоди російські території зовсім звільнялися від податків, як це сталося під час подолання Олександром Невським агресії хрестоносців проти новгородських земель.

У повідомленні йдеться, що фільм гармонійно укладається в процес переосмислення вітчизняної історії, що почався в Росії на тлі швидких змін демографічної ситуації. Автори спробували об'єктивно поглянути на ординський період розвитку вітчизняної історії, що отримав, мабуть, найбільш ангажоване та тенденційне відображення в російській історіографії.

За словами авторів, після виходу в тираж фільм буде представлений широкій аудиторії на території Татарстану та інших регіонів Росії.

За матеріалами QHA

Посилання на тему:

Татаро-монгольського іга не було, впевнені українські вчені і їх іноземні колеги

Іслам в історії Золотої Орди

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.