Трохи історії з рецептом… Атаіф від професора Козловського

©️Игорь Козловский:
©️Игорь Козловский:
©️Игорь Козловский:
©️Игорь Козловский:
©️Игорь Козловский:
©️Игорь Козловский:
08.08.2018
Оцініть статтю: 
(453 оцінки)
editor
Зображення користувача editor.

Ім’я історика, філософа, релігієзнавця Ігоря Козловського широко відоме не тільки в наукових колах — ще всі добре пам’ятають, як боролися за його звільнення з полону терористів т. зв. ДНР активісти не тільки в нашій країні, але й у всьому світі. Повернувшись після обміну до наукової роботи, продовжуючи очолювати Центр релігієзнавчих досліджень та міжнародних духовних стосунків, залишаючись активним громадським діячем, Ігор Анатолійович знаходить час, щоб цікавитися традиціями та культурою народів світу, зокрема і національними кухнями тих чи інших країн. Багато користувачів соцмереж з нетерпінням чекають публікацій Ігоря Козловського, в яких він ділиться з підписниками секретами приготування страв. Цього разу він розкрив секрет популярних у близькосхідній кухні ласощів — арабських млинців з начинкою (Ataif):

— Ці млинці люблять на всьому Близькому Сході. Є близько двадцяти способів сказати і написати `ataif (qataif/`atayef/qatayef…) і близько п’ятдесяти способів приготувати їх. Вони можуть бути великими або маленькими, відкритими або закритими, запеченими або смаженими, наповненими кремом, горіхами чи сиром. Але ця середньовічна страва незмінно користується популярністю донині.

Їх навіть млинцями назвати складно, але це саме млинці. Вони дуже схожі на східні солодощі, віддалено нагадують пахлаву. Але щоб отримати цю смакоту, доведеться трохи повозитися, зовсім трохи, коли потрібно накладати начинку. Але це робиться дуже швидко. Виходять ароматні, солодкі і трохи хрусткі арабські млинці розміром з вареник. Їх можна їсти гарячими або холодними. Сироп, в який їх занурюють, повинен бути обов’язково остиглим — тоді він стає густішим плюс всі аромати і смаки змішуються в один дивовижний. Ну дуже смачно!

Інгредієнти

Для тіста

1 ½ ч.л. сухих дріжджів

1 ч.л. цукру

1 ½ чашки теплої води

1 1/3 чашки борошна

Рослинна олія для смаження

Для лимонного сиропу:

1 ст.л. (15 мл) лимонного соку

2 ½ чашки цукру

1 ¼ чашки води

Щіпка свіжої апельсинової цедри

Для начинки

2 чашки порубаних волоських горіхів

4 ст.л. цукру

2 ч.л. кориці

Приготування

Приготувати тісто. Розчинити дріжджі і цукор в ½ чашки теплої води. Розмішати. Дати постояти приблизно 10 хвилин або до тих пір, поки утвориться піна (у мене на це пішло не більш 5 хвилин).

У велику миску насипати борошно, додати дріжджовий розчин і, частинами, воду, що залишилася. Розмішати, щоб вийшло тісто однорідної консистенції.

Накрити миску харчовою плівкою. Дати підійти в теплому місці приблизно 1 годину. Тісто буде м’яке і ду-уже пухирчасте.

Поки підходить тісто, зробити сироп. У каструлю помістити цукор, лимонний сік і воду. Нагріти й уварювати на маленькому вогні приблизно 10 хвилин. Рідина повинна стати як густий сироп. Додати апельсинову цедру. Розмішати та охолодити.

Приготувати начинку. Горіхи порубати вручну або перемолоти в комбайні. Змішати з цукром і корицею.

Коли тісто для млинців підійде, нагріти сковороду, дуже тонко змастити олією. За допомогою ополоника (½ ополоника на один млинець) викладати-виливати тісто на сковороду, злегка розмазуючи дном ополоника.

Увага! Млинці потрібно обсмажувати тільки з одного боку. Як тільки млинець почне пузиритися і втратить білий колір, зняти млинець зі сковороди — він буде сирим з одного боку. Покласти на один край горіхову начинку, накрити другим краєм і защіпнути краї. Млинець повинен склеїтися. Вийде форма півмісяця. Так само зробити з рештою млинців.

На сковороді розігріти олію. Обсмажити млинці-півмісяці в олії з двох сторін. Опустити в холодний сироп. Викласти на блюдо.

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.