У Канаді згадують мусульман - рятівників євреїв

1
Албанські мусульмани врятували більше 2 тисяч євреїв у роки Другої світової війни
30.01.2012
Оцініть статтю: 
(460 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Єврейська федерація Канади провела в п'ятницю фотовиставку під назвою «Беса: Кодекс честі», яка проливає світло на героїзм мусульман за часів фашистської Німеччини.

Албанія стала єдиною країною у світі, де в роки Другої світової війни не загинув жоден єврей. У відповідь на вимогу нацистів видати євреїв, албанські мусульмани відповіли рішуче «ні».

Термін «беса» перекладається як «віра» або «тримати обіцянку» і є найважливішою частиною албанської культури. Це положення базується на аятах Священного Корану. «Врятував людину - врятував весь світ»!, − мовиться у сурі «Трапеза» (Коран, 5:32). Таким чином, мусульманин зобов'язаний відповідати добром на добро.

«Якщо ти обіцяв зробити добро, то з боргу перед людиною це переходить до заборгованості перед Аллагом», - свідчить ісламська мудрість.

Беса - це також турбота про тих, хто її потребує, і гостинність. У роки Другої світової війни албанці, більшість яких сповідує іслам, врятували понад 2 тисячі євреїв від переслідувань нацистів. Ризикуючи життям, вони укривали цілі єврейські сім'ї або допомагали їм походити на місцевих жителів - давали свій одяг, албанські імена та ставилися як до родичів.

Виставка, яка триватиме до 5 лютого, пропонує зазирнути в життя тих людей, які до останнього дотримувалися своєї віри, яка вимагає від них безкорисливості та самовідданості навіть у самих важких умовах.

Основою для експозиції стали роботи американського фотографа, єврея за походженням, Нормана Гершмана. На чорно-білих знімках зафіксовані албанські мусульмани, що рятували євреїв та їх сім'ї. У «Ізраїлі» ці люди визнані «праведниками народів світу».

За матеріалами «ІсламНьюз»

Посилання на тему:

Знято фільм, що розповідає як мусульмани рятували євреїв під час Голокосту

Албанські мусульмани, ризикуючи життям, рятували євреїв від нацистів під час другої світової

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.