Українською переклали роман британської письменниці про депортацію кримських татар

1
Українською мовою книга щойно побачила світ у видавництві “Дуліби” за фінансової підтримки відомого українського політика та дипломата Ігоря Осташа. Фото: prostir.museum
13.05.2014
Оцініть статтю: 
(181 оцінка)
oleg
Зображення користувача oleg.

14 травня британська письменниця та журналістка Лілі Хайд презентує у Києві україномовне видання книги «Омріяний край».

Захід, приурочений до 70-тої річниці від часу депортації кримських татар з історичної батьківщини, відбудеться за підтримки Міністерства культури України та Київської міськдержадміністрації. Організатори акції — Меджліс кримськотатарського народу, ГО «Земляцтво кримських татар у місті Києві», Британсько-українське товариство та Видавництво «Дуліби», повідомляє Gazeta.ua


У травні ц.р. минає 70 років від часу депортації кримських татар з історичної батьківщини до Узбекистану, Казахстану та Росії. Наприкінці 1980-х років почалося масове повернення кримських татар до Криму. Репатріація не була безболісною. Знадобилося багато терпіння і праці, аби кримські татари почали «ставати на ноги» на своїй предковічній землі. Сьогоднішні події немов повертають колесо історії назад: багатьом кримським татарам доводиться знову залишати батьківщину.


Лілі Хайд — британська письменниця та журналістка. 10 років вона пропрацювала в Україні, нею було зібрано десятки інтерв’ю про депортацію та репатріацію кримських татар, на цій основі письменниця створила художній твір — роман «Омріяний край». Роман видали у Великобританії (Walker Books, 2008), переклали на французьку (Naïve livres, 2011) та кримськотатарську (Тезис, 2013) мови. Українською мовою книга щойно побачила світ у видавництві «Дуліби».


Презентація книги відбудеться 14 травня з 19.00 до 20.00 в «Мистецькому Арсеналі» (вул. Лаврська 10–12). На подію запрошено провідних українських політиків, дипломатичний корпус, визначних діячів літератури, мистецтва та науки. Базовою ідеєю акції буде доброчинність, збір коштів на підтримку кримськотатарських ініціатив.


Варто зазначити, що до 70-ї річниці депортації кримських татар з Криму, в Києві, за підтримки Меджлісу кримськотатарського народу та ГО «Земляцтво кримських татар в місті Києві» організовується ряд заходів в рамках вшанування жертв депортації 1944 року.

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.