Завершено переклад Корана на латиську мову

Завершено переклад Корана на латиську мову
15.03.2007
Оцініть статтю: 
(183 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Цією весною завершена п\'ятнадцятирічна праця Улдіса Берзиньша – він закінчив переклад Корана на латиську мову, повідомляє з Риги кореспондент \"Татар-інформ\".

Автор перекладу Улдіс Берзиньш відомий у Латвії як видатний поет і літератор, людина, яка тонко відчуває слово, знає безліч мов. Він переклав на латиську кілька Біблійних книг: Книгу Іова, Книгу Еклесіаст, Книгу Притч Соломонових, Книгу пророка Іони і Псалтир.

Літератор відзначає, що Коран захопив його надзвичайно. За його словами, йому цікаво і те Послання, яке міститься в Корані, і те, чому цей Текст зміг змінити світову історію.

Улдіс Берзиньш розповідає про роботу: «Я почав боязко, а потім все більше втягувався. Обсяг роботи величезний і чарівність Тексту величезна. Це не парафраз на тему, не наукове дослідження з посиланнями і знаками питання. Тут я теж прагнув зробити Коран надбанням мови, намагався передати стиль Корана, імітувати арабський синтаксис, арабську логіку», - говорить Берзиньш.

Перекладач виконав величезну роботу. Щоб максимально передати зміст священної книги, він постійно працював зі словниками, консультувався з фахівцями. Йому пощастило півроку попрацювати в стамбульській бібліотеці, «там ідеальні умови - цілий день можна не виходити, навіть годують. У кабінетах сидять вчені мулли, з якими можна консультуватися щодо самих різних запитань - граматики, інтерпретації», - розповідає Улдіс Берзиньш.

Складність перекладу полягала ще й в тому, що системи понять бедуїнів і латишів різні. Наприклад, довелося назвати мечеть - «лугтава» (молитовня), імама - «приєкшставис» (предстоятель). Деякі слова, наприклад, «сура» залишені як є.

Улдіс Берзиньш безкорисливий, він вважає, що його робота - сама по собі нагорода: «Адже що таке словесна речовина Корана - один цей текст, як емоційний вибух, сколихнув весь передній Схід і змінив шляхи цивілізації».

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.