Зоре Аблямітова - кримськотатарська жінка, що стала видатним біологом

Зоре Аблямітова - кримськотатарська жінка, що стала видатним біологом
21.03.2013
Оцініть статтю: 
(370 оцінки)
nourdeen
Зображення користувача nourdeen.

Після повернення кримськотатарського народу з депортації одним з важливіших завдань, що стоять перед народом, стало збереження і вивчення відомостей про видатних діячів кримськотатарської науки і культури. Багато чого в цьому напрямку вже зроблено, багато чого належить зробити...

Одним з істотних моментів є те, що діячі літератури, релігії, мистецтв привертають до себе більш пильну увагу, їх краще знають. А ось вченим дістається набагато менша увага і це положення потрібно виправити. Адже серед кримськотатарського народу було чимало вчених, які працювали в самих різних напрямках наукової думки. Редакція планує опублікувати серію матеріалів про життя і спадщину кримськотатарських учених. З цієї серії матеріалів замітка про життя і роботу видатної дочки кримськотатарського народу Зоре Аблямітова ...

Зоре Аблякімовна Аблямітова - вчений-біолог, автор оригінального і пріоритетного напрямку в біоокеанографіі - екологічної біохімії морських організмів. Автор понад 100 наукових праць, учасниця морських експедиційних робіт у Чорному, Азовському і Каспійському морях, багатьох міжнародних наукових конференцій.


Вона народилася 30 листопада 1916 року в селі Кольчура Феодосійського району в селянській родині. Її батько був репресований у 1938 року і загинув у таборах.


Після закінчення школи-інтернату та робітфаку, Зоре пішла до Кримського педагогічного інституту. Будучи студенткою, захопилася парашутним спортом, хімією і біологією. Після закінчення вузу працювала вчителем хімії середньої кримськотатарської школи в Судаку, потім науковим співробітником Карадазької біологічної станції АН УРСР. Під час війни була в евакуації, в 1945 році знову повернулася на Карадгську біологічну станцію. У 1947 році захистила кандидатську дисертацію, в якій вперше провела вивчення хімічного складу ряду масових безхребетних тварин Чорного моря. Нею вперше було відкрито і описано явище "линяння" у чорноморських риб.










Зоре Аблямитова – автор оригінального і пріоритетного напрямку в біоокеанографіі - екологічної біохімії морських організмів


З 1953 року Зоре Аблямітова працювала в Одесі - спочатку на біологічній станції Інституту гідробіології АН УРСР, потім, до відходу на пенсію - в Одеському відділенні Інституту біології південних морів, де завідувала відділом біохімії.


У 1958 році захистила докторську дисертацію "Къара денъиз балыкъларынынъ джигерлеринде "А" витамини" ("Вітамін" А "в печінці чорноморських риб"). Читала спецкурси на біологічному факультеті Одеського державного університету. Померла 18 травня 1989 року в Одесі.


Головною книгою Зоре Аблямітової є фундаментальна праця «Біохімія морських організмів», яка була видана у Києві в 1967 році («Наукова думка»). Про життя Зоре Аблямітової, на жаль написано дуже мало. Можна назвати статтю А. Озенбашли «Даіма Яш» (яка публікувалася ще в 1962 році, за життя вченого, у кримськотатарській пресі в Узбекистані), а також, біографічну замітку Д. Урсу в бібліографічному словнику «Діячі кримськотатарської культури (1921 - 1944 рр.)».


Потрібно відзначити, що життя та наукова спадщина Зоре Аблямітової не повинні піддатися забуттю. Найменше з того, що можна зробити, - це виявлення, оцифровка і публікація в Інтернеті її головної наукової роботи, а також дисертації та інших робіт. Крім того, ще живі люди, які пам'ятають Зоре Аблямітову, що дає шанс зібрати їх спогади і скласти дійсно наукову повну біографію цієї видатної дочки кримськотатарського народу...

Юрій Косенко

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.