«Укрхаляль» провела моніторинг ресторанів Києва на предмет їх відповідности стандарту «халяль»

«Укрхаляль» провела моніторинг ресторанів Києва на предмет їх відповідности стандарту «халяль»
Асоціація "Укрхаляль"
«Укрхаляль» провела моніторинг ресторанів Києва на предмет їх відповідности стандарту «халяль»
Чек-лист халяль закладів у Києві
«Укрхаляль» провела моніторинг ресторанів Києва на предмет їх відповідности стандарту «халяль»
«Укрхаляль» провела моніторинг ресторанів Києва на предмет їх відповідности стандарту «халяль»
15.11.2021
Оцініть статтю: 
(146 оцінки)
Власкор
Зображення користувача Власкор.

Потреба дотримання норм халялю (релігійних приписів щодо дозволености чогось з погляду ісламу) — важлива частина життя мусульман. Найчастіше халяль асоціюють з харчовими продуктами, що їм можна вживати вірним, але поняття торкається різних сфер життя: ведення бізнесу, відпочинку, поведінки в суспільстві, одягу тощо.

Наявність доступних закладів громадського харчування, відповідних вимогам халялю, завжди була проблемою для українських мусульман. Ще актуальнішою вона стала цього літа, коли Україну почали масово відвідувати туристи з арабських країн. Не всі ресторатори сумлінно підходять до питання, й деякі просто використовують знак «халяль» з метою маркетингу, не надаючи значення тому, що означає термін.

Українська асоціація халяль-індустрії «Укрхаляль» вирішила провести моніторинг столичних ресторанних закладів, що позиціюють себе як халяльні. Вона звернулася до експертів зі стандартизації халялю, й вони опитали кожен такий заклад, зробивши свої висновки. Таким чином з’ясувалося, що тільки 20 % опитаних закладів справді можуть вважатися халяльними та претендувати на сертифікацію «халяль», згідно з відповідними стандартами. 55 % закладів пропонують відвідувачам м’ясні продукти-халяль, але в меню також є алкоголь або страви зі свинини.

За словами представників УАХІ «Укрхаляль», більшість закладів ресторанного господарства взагалі відмовилися надавати інформацію та давати будь-які коментарі або проігнорували запит.

«Для того, щоб ресторанний заклад міг вважатися халяльним, він має дотримуватись певних вимог. Основні з них: вся продукція у закладі має бути халяльною, заклад не повинен мати у меню спиртних напоїв. Також не має бути будь-яких страв зі свинини», — каже представник асоціації Ваел Алами.

Також, на думку УАХІ «Укрхаляль» моніторинг показав, що жоден із закладів ресторанного господарства у Києві не має сертифікату «халяль».

«При цьому умови та харчова продукція деяких із них відповідають вимогам цього стандарту, — каже Ваел Алами. — Асоціація «Укрхаляль» не визначає статусу жодного з опитаних ресторанних закладів як халяль. Залишаємо вибір за кожним споживачем, рахувати чи не рахувати дані заклади халяльними».

Чек-лист опитаних закладів доступний за посиланням.

Довідка. Українська асоціація халяль-індустрії «Укрхаляль» є громадською організацією, головним завданням якої є розвиток українського ринку халяльних послуг.

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.