Жити по ісламу легко

1
«Скажи: «Працюйте, і побачать ваші діяння Аллах, Його Посланник та віруючі. Ви постанете перед Тим, Хто відає таємне і явне, і Він повідає вам про те, що ви чинили» (Коран, 9:105)
27.04.2010
Оцініть статтю: 
(308 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Незважаючи на те, що левова частка зусиль мусульман на сьогоднішній день спрямована один проти одного, іслам поширюється. Дівчина в хіджабі і хлопець з бородою на вулицях міста асоціюються вже не стільки з відсталістю, скільки з надійністю, чіткою життєвою позицією і навіть цілеспрямованістю. Не знаю, що ми, мусульмани, для цього робимо, але Всевишній Аллах нам у цьому допомагає. Іслам, як спосіб життя, мало-помалу приваблює людей усіх категорій.

І все ж оточуючі продовжують цуратися релігії Аллаха. Вони продовжують бачити в ній нескінченні розбирання навколо неактуальних питань. Вони продовжують залишатися в невіданні того, що іслам найтоншим чином регулює людське життя у всіх його проявах. Вони продовжують вважати іслам безліччю обрядів, які носять лише культурну цінність.

Неуцтво і забобони населення - один з головних чинників, що гальмують ісламський заклик. У цій статті ми хотіли б трохи розповісти про ісламське право та його унікальну природу.

Визначення та виникнення

У мовному значенні арабське слово «фікх» означає «розуміння». Аллах говорить у Корані: «Що ж сталося з цими людьми, що вони ледь розуміють те, що їм кажуть?» (Коран, 4:78). У шаріатській термінології «фікх» - це сукупність правових норм. Так, наприклад, говорять: «я викладаю фікх» або «я вивчаю фікх», маючи на увазі правові норми, виведені з Корану, Сунни, іджми (одностайної думки вчених правознавців), кияса (судження за аналогією) та інших джерел права.

Ісламське право як наука не було відоме сподвижникам Пророка (мир йому і благословення Аллаха). У часи, коли Посланник Аллаха (мир йому і благословення) ще ходив по цій землі, у фікху, як і в інших шаріатських дисциплінах, не було необхідності. Відповіді на питання, що виникали у мусульман, вони знаходили в аятах Книги Аллаха, що продовжували посилатися, і на устах Його Посланника.

Зі смертю Пророка (мир йому і благословення Аллаха) припинилося і послання Корану. Священного тексту, яким, з наукової точки зору, обмежується релігія Аллаха, залишилося суворо обмежена кількість. Разом з цим розширення меж ісламської держави, формування і розвиток нових принципів соціального та економічного життя, прийняття ісламу мільйонами різних людей та інші подібні фактори навалювали на мусульман гори нових питань, що потребували негайних відповідей. З'явилася гостра необхідність систематизації та класифікації правових норм на основі двох найважливіших джерел ісламського права: Корану і Сунни, для чого була розроблена загальна методологія виведення правових норм із джерел шаріату. Так, на світ з'явилися різні правові школи і величезна кількість гранично деталізованих праць ісламських учених, які докладно описували всі розділи ісламського права.

Зв'язок з єдинобожжям

Особливістю ісламського права є його міцний зв'язок з вірою у Всевишнього Аллаха і стовпами ісламського віровчення, особливо вірою в Судний день. Слідування шаріатові - це поклоніння Аллаху, яке разом з пізнанням Всевишнього є суттю єдинобожжя і неодмінним наслідком віри в Творця. Аллах каже: «Я створив джинів і людей тільки для того, щоб вони поклонялися Мені» (Коран, 51:56).

У багатьох аятах Корану Всевишній Аллах підкреслює зв'язок слідування шаріату (підпорядкування ісламським правовим нормам) з вірою в Нього; зв'язок шаріату і віровчення, права і віри.

Всевишній Аллах згадує молитву і закят, зв'язавши їх між собою і вірою у вічне життя: «... які здійснюють намаз, виплачують закят і впевнені в Останньому житті» (Коран, 27:3).

Всевишній Аллах наказує добре ставитися до жінки, і пов'язує це веління з вірою в Нього: «О ті, які увірували! <...> Живіть з ними гідно, і навіть якщо вони неприємні вам, то вам може бути неприємно те, у чому Аллах заклав багато добра» (Коран, 4:19).

Всевишній Аллах закликає мусульман до активної діяльності, нагадуючи їм про Своє безперервне спостереження, плекаючи в них тим самим почуття відповідальності: «Скажи: «Працюйте, і побачать ваші діяння Аллах, Його Посланник та віруючі. Ви постанете перед Тим, Хто відає таємне і явне, і Він повідає вам про те, що ви чинили» (Коран, 9:105).

Всевишній Аллах наказав жінці дотримуватися хіджабу і пов'язав виконання цього наказу з її вірою в Нього: «Скажи віруючим жінкам <...> Хай вони не виставляють напоказ своїх прикрас, за винятком тих, які видно, і нехай прикривають своїми покривалами виріз на грудях» (Коран, 24:31).

З божественної природи ісламського права виходить ряд його інших найважливіших особливостей, серед яких - відповідність єству людини. Всевишній Аллах, що створив оточуючий нас світ, володіє абсолютним знанням про всі явища, процеси та елементи, з яких цей світ складається. Людське життя - не виняток, а ісламське право - наочний тому доказ.

Людині властиво помилятися. Вона не вміє заглядати в майбутнє, не здатна точно розподіляти пріоритети між приватним і загальним, між інтересами індивіда та суспільства, громадянина і держави. Часом вона навіть не здатна визначити, що погано, а що - добре. Найбільш «точне» з того, чим вона володіє, - наука - часто заснована на практиці; заснована на пробах, помилках і припущеннях.

Ісламські науки - найточніші з усіх наук, бо засновані на абсолютному знанні Всевишнього Аллаха. Знанні того, що для людини благо, а що - зло. Знанні того, як досягти користі і як усунути шкоду. Знанні точної межі зіткнення пріоритетів особистої вигоди і суспільної користі. Знанні природи соціальних процесів та їх наслідків, який би проміжок часу їх не розділяв.

Такі, здавалося б, різні зовні, але однакові за своєю природою явища, як перелюб і економічна угода з елементами лихварства, - це приклади того, як за особистим інтересом людина не здатна побачити суспільну шкоду. Аллах її бачить. Саме Він створив причинно-наслідкові зв'язки, і тільки Його веління і заборони, на яких будується ісламська правова система, відображають реальну картину людського життя.

В ісламі немає ускладнень

«Жити по ісламу неможливо», - відома серед людей оманлива думка. При цьому вони начебто вірять в Аллаха, який неодноразово спростовує їх оману у Своїй Книзі: «... і не зробив для вас ніякого ускладнення в релігії» (Коран, 22:78); «Аллах бажає вам полегшення і не бажає вам ускладнення» (Коран, 2:185).

Іслам - це шлях справедливості і людського щастя, а ісламське законодавство покликане його забезпечити, тому «Аллах не покладає на людину понад її можливостей» (Коран, 2:286). У шаріаті передбачені різні види полегшень обов'язків мусульман у різних ситуаціях, такі, як, наприклад, скорочення і перенесення молитви в дорозі. А формула «необхідність робить заборонене дозволеним» є одним з найважливіших правил фікха і охоплює собою практично всі правові норми.

Насправді дотримуватися ісламу дуже легко. Правда, з однією умовою - коли знаєш, для чого. Адже люди, як правило, не скаржаться на те, як важко чистити вранці зуби, чекати зеленого сигналу світлофора або не красти у сусіда пісок. Тому що вони знають наслідки вчинення або уникнення зазначених дій. З ісламом справа приблизно така ж. Дійсно, важко дотримуватися хіджабу, не розуміючи, для чого. Як і, відволікаючись від повсякденних справ, п'ять зайвих раз на день вмиватися і здійснювати незрозумілі рухи тіла. Однак, коли людина усвідомлено приходить до молитви або хіджабу, їй буває набагато важче від них відмовитися.

І все таки навіщо?

Обов'язковість керівництва фікхом

У слідуванні за шаріатом людина потребує набагато більше, ніж чищення зубів або сигналу світлофора. Користь від слідування за шаріатом не обмежується цим світом. Більш того, головною метою мусульманина, який підпорядковує своє життя велінням і заборонам Всевишнього Аллаха, є Його Вдоволення і Рай.

Аллах зобов'язав мусульман твердо триматися норм шаріату в усіх сферах і проявах їх життя. Всі ісламські правові норми спираються на Коран і Сунну, і ігнорувати їх означає забути Коран і Сунну, облишити віру в Аллаха, що затвердив їх як джерела ісламського закону. Сама суть ісламу полягає в дотриманні усього, з чим прийшов Посланник Аллаха від свого Господа. Норми шаріату встановлені до Судного дня і не можуть бути змінені з плином часу або замінені якимось іншим законом. Мусульмани зобов'язані керуватися ними у всі часи.

Всевишній Аллах сказав: «Ідіть за тим, що послано вам від вашого Господа» (Коран, 7:3); «Але ні - клянусь твоїм Господом! - Вони не впевнені, поки не оберуть тебе суддею у всьому тому, що заплутано між ними, не перестануть ніяковіти у душі від твого рішення і не підкоряться повністю» (Коран, 4:65); «Беріть же те, що дав вам Посланник, і відступіться від того, що він заборонив вам» (Коран, 62:7).

Як ясно випливає з цих аятів, мусульмани зобов'язані керуватися Кораном і Сунною у всіх своїх діях і видах взаємин, і «для віруючого чоловіка і віруючої жінки немає вибору при прийнятті ними рішення, якщо Аллах і Його Посланник вже прийняли рішення. А хто не послухається Аллаха і Його Посланника, той впав у очевидну оману» (Коран, 33:35).

Висновок

Неграмотність мусульман, їх необізнаність про те, як іслам регулює ті чи інші сторони людського життя, їх нездатність відстояти позиції ісламу в спілкуванні з людьми... - це, мабуть, головні причини слабкості ісламського да'вату на тлі безідейності молоді та повної деградації суспільних відносин. Брати і сестри, здобувайте знання і поширюйте їх на шляху Аллаха! Дійте, і побачать ваші діяння Аллах, Його Посланник та віруючі.

Абдулмукмин ГАДЖІЄВ

За матеріалами Ansar.ru

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.