Берлінський кінофестиваль бореться зі стереотипами про іслам

1
“ЗМІ завжди зображують іслам у чорно-білому кольорі. Ніхто насправді не говорить про нього серйозно”, - каже Ясмін Збаніч. “Я сподіваюся, що мій фільм допоможе почати діалог”.
19.02.2010
Оцініть статтю: 
(453 оцінки)
nourdeen
Зображення користувача nourdeen.

Найбільш клішовані ЗМІ і поширені в багатьох країнах стереотипи про іслам - тероризм, «злочини честі», фундаменталізм, пригнічення жінок - стали темами фільмів, представлених цього року на Берлінському кінофестивалі. Однак рухала їх творцями зовсім не гонитва за дешевими сенсаціями: такі картини як “На стежці”, “Шахада”, “Коли ми підемо”, “Мене звуть Хан” пропонують новий погляд на іслам.

“Знадобилося майже десять років після 11 вересня, але ці теми нарешті переходять зі шпальт газет на кіноекрани, - цитує режисера “Шахади” Бурхана Курбані агентство “Reuters”. - Ми повинні говорити про такі речі”.

В “Шахаді” (“Свідчення віри”), прем'єра якої відбулася вчора на Берлінському міжнародному кінофестивалі, троє зовсім різних мусульман, які живуть у Німеччині, намагаються, наскільки це можливо, поєднати свою релігію з місцевою культурою, іншими словами, як це модно зараз називати в Європі, “намагаються визначити свою релігійну і культурну ідентичність”. В той же час фільм розповідає про ставлення ісламу до гомосексуалізму та прав жінок, а також про те, як важко іноді бути мусульманином у переважно християнській країні.

“Я вивчив “Отче наш” раніше ніж “Фатіху” (першу суру Корану). - Говорить Курбані, який у ранньому дитинстві переїхав з батьками до Німеччини з Афганістану. - Частково це фільм про ті суперечності, що існують між двома культурами, про те, як жити в культурному середовищі, до якого насправді не належиш. Роздвоєння особистості “.

Це роздвоєння особистості Курбані випробував на власній шкурі.

“Існуючі в ЗМІ кліше дуже стійкі, - говорить він. - Навіть я, хоч і мусульманин, з підозрою ставлюся до мусульман взагалі. Ми дуже ліниві і просто поглинаємо те, чим нас пригощають ЗМІ. Нам так затишно в своєму страху перед цією культурою, що ми не намагаємося нічого дізнатися і не ставимо запитань. Для мене цей фільм - спроба звернутися до ісламу і почати діалог. Надихнути людей говорити про іслам “.

Така ж мета - змусити людей говорити про іслам - і у зірки індійського кіно Шаха Рікха Хана, чия картина “Мене звуть Хан” демонструвалася в Берліні минулої п'ятниці. На відміну від боллівудських бойовиків і любовних історій, в яких зазвичай грає знаменитий актор, в цьому фільмі розповідається про людину, яку заарештували і стали допитувати в американському аеропорту Ньюарк тільки через те, що в нього було “мусульманське” ім'я.

У фільмі “На стежці”, з показу якого минулого четверга і почався фестиваль, режисер Жасмина Збаніч намагається зрозуміти, звідки береться ісламський фундаменталізм в її рідній Боснії. Молода “ліберальна” мусульманка Люна починає сумніватися у своєму коханні до чоловіка Амара коли він, хто зазвичай не виходив із запою, раптом вирішує “зав'язати”, у чому йому допомагають місцеві “ваххабіти”.

Як і в “Шахаді”, у Збаніч все виявляється не так просто: ісламський фундаменталізм, яким ЗМІ лякають ситих європейців, це по суті повернення до основ релігії, очищення від усього нанесеного, що зовсім не так уже й погано.

Але, можливо, найнезвичайніший фільм на “гарячу” ісламську тему це дебют австрійця Фео Аладага “Коли ми підемо”. Туркеня Умей, яка живе в Німеччині, вирішила залишити чоловіка, через що її сім'ю почала уникати вся місцева турецька громада. І тоді батько вирішує, що її треба вбити. Поступово глядачам стає зрозуміло, що вбивства “за честь сім'ї”, які західні ЗМІ виставляють як крайній вираз ісламського фундаменталізму, насправді до релігійної ідеології не мають ніякого відношення.

“Вбивства честі набагато старші, ніж іслам, ніж будь-яка релігія, - стверджує Аладаг. - У Корані про них нічого не говориться. Називати їх ісламськими це означає зловживати релігією”.

“ЗМІ завжди зображують іслам у чорно-білому кольорі. Ніхто насправді не говорить про нього серйозно”, - згодна з починаючим австрійським режисером боснійка Збаніч. “Я сподіваюся, що мій фільм допоможе почати діалог, - вона висловлює думку всіх режисерів, які представляють “ісламську тему” на цьогорічному Берлінале. - Досі діалогу не було, ми тільки намагалися перекричати одне одного. Тепер аудиторія фестивалю може побачити обидві сторони питання “.

За матеріалами «ІсламНьюз»

Посилання на тему:

Названо кращі мусульманські кінофільми 2009 року

Бі-Бі-Сі зняла телесеріал про «золоту добу» ісламської культури

Голівуд зніме фільм про пророка Мухаммада

Новий фільм розповідає про подорож до Мекки

Героєм нового фільму стане пророк Мухаммад

Іслам, діти і страуси - у новому фільмі Маджида Маджиді

В Ірані виходить фільм про ісламського пророка Ісу

Відомому голівудському режисерові Мустафі аль-Аккаду посмертно буде вручений приз за внесок у мусульманський кінематограф

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.