Кримським татарам потрібний музей народної пам'яті

1
Рустем Емінов. З серії 37 рік. Портрет Умера Іпчі
06.01.2010
Оцініть статтю: 
(287 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Кримським татарам потрібно створити музей народної пам'яті, який став би центром, що поєднає багату спадщину народу, і де кожен бажаючий міг би знайти предмети культури, архітектури, декоративно-прикладного мистецтва кримськотатарського народу.

Таку думку інформагентству QHA висловив відомий кримськотатарський художник-живописець, член Національного Союзу художників України, лауреат премії Верховної Ради Криму, старший викладач кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва Кримського інженерно-педагогічного університету Рустем Емінов.

Художник переконаний, що кримськотатарський народ має багату багатовікову культуру, однак в українській державі про неї намагаються не говорити. За його словами, музей народної пам'яті кримських татар дозволить знайомити з великими діячами народу, такими як Ісмаіл Гаспринський, Номан Челебіджихан, Бекір Чобан-заде, історією театру кримських татар, яким так славилося Кримське ханство, прекрасними ювелірними виробами та багато іншим.

Портрети діячів зі світовими іменами

Сам Рустем-ага вносить неоціненний вклад у культуру народу у вигляді своїх картин.

Так, він створює серію картин, що передають трагедію депортації кримськотатарського народу 18 травня 1944 року, що вражають уяву жахом комуністичного режиму. Це дійсно великий внесок, тому що ні фото, ні -відеодокументів, що зафіксували сліди страшного злочину немає, є тільки усні і письмові свідчення.

Рустем Емінов розповів, що зараз працює над створенням серії портретів видатних суспільно-політичних діячів кримськотатарського народу. Уже готовий портрет Ісмаіла Гаспринського (1851-1914), Алі Боданинського (1866-1920), Бекіра Чобан-заде (1893-1937), Умера Іпчі (1897-1955), Ільяса Тархана (?-1937), Асана Сабрі Айвазова (1878-1938), недавно відбулася презентація портрета Абдурешіда Медієва (1881-1912), одного з найяскравіших кримськотатарських правозахисників, журналіста, педагога, видавця газети «Ветан хадимі» («Слуга батьківщини»).

«Мої картини - це міст між минулим і майбутнім. У нас були діячі зі світовими іменами, про досягнення яких завжди замовчували і я вважаю своїм обов'язком донести це до людей», - підкреслив Рустем Емінов.

Із деякими роботами Рустема Емінова можна ознайомитися у медіа-експозиції.

За матеріалами QHA

Посилання на тему:

Відкрилася перша кримська філія віртуального музею «Ларішес»

Угорщина повернула Криму зразки культурної спадщини кримських татар

У Сімферополі відкрилася виставка Рустема Емінова «Унутма» («Пам’ятай»)

Оголошено конкурс на кращий сценарій повнометражного фільму про депортацію 1944 р.

Перший крок до відродження мистецтва каліграфії у Криму

Експонати «Салачика» передадуть Бахчисарайському заповіднику

У м.Старий Крим буде музей кримськотатарської етнографії

Кримські татари вирішили пропагувати своє мистецтво

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.