​Любов повинна бути в людині − до батьків, батьківщини, Аллага, − кримськотатарський бард Асан Файтонджі

Для Асана Файтонджі музика − це хобі, за фахом він інженер-будівельник.
02.12.2015
Оцініть статтю: 
(395 оцінки)
admin
Зображення користувача admin.

«Залишилися без землі, але з батьківщиною в грудях і з вірою, що Аллаг нас не залишить», − кримськотатарський бард підкорив публіку піснями про Батьківщину і життя.

В Акмесджиті (Сімферополь) у Кримськотатарському музеї культурно-історичної спадщини відбувся творчий вечір відомого бахчисарайського музиканта, барда Асана Файтонджі, приурочений до його 60-річного ювілею. Одним з організаторів заходу стала кримськотатарська молодіжна організація «Кардашлик» («Братство»).

Музикант співав за повної аудиторії вдячних слухачів. Напівтемрява в приміщенні, викликана відсутністю електроенергії, тільки посилювала атмосферу затишку. Вечір розпочався з пісні, присвяченої Аметхану Султану, двічі Герою Радянського Союзу, легендарному льотчику, якому цього року виповнилося б 95 років. Тематика пісень барда різноманітна, в них автор ділиться своїми думками про народ, Батьківщину, повертається до історії.

Як пише QHA, «червоною ниткою» у творчості барда проходить тема депортації. Він співає про складну долю кримськотатарських матерів, які у важкі роки вигнання ростили дітей без чоловіків. І народ, незважаючи на всі випробування, зберігся і повернувся на свою Батьківщину. Є у Асана Файтонджі пісня про батька − «Захисник Севастополя». У ній він розповідає про те, що його батько, кримський татарин, захищав Севастополь від фашистів у роки війни. А потім, коли ворог був переможений, кримським татарам «завдали удару з тилу» − вночі 18 травня 1944 року.

«Отец! Скажи мне, почему
Трубят на всю страну, что мы предатели?
Да была война, священная война — для всех и каждого.
Воевали все, пострадали все, но по статистике
Больше всех в войне пострадали мы, татары крымские!
Остались без земли, но с родиной в груди
И с верой, что Аллах нас не оставит…»
У приспіві Асан Файтонджі розповідає про боротьбу кримськотатарського народу за повернення на Батьківщину.
«О Крым! Многострадальный твой народ
Ведет борьбу из года в год, теряя близких и друзей.
Ни тюрьмы и ни лагеря не сломят веру нас в тебя,
Настанет день — народ к тебе вернется».

У коментарі журналістам Асан Файтонджі розповів, як почалося його захоплення музикою.
− Коли жили в Узбекистані, нас відправляли на бавовну. З друзями брали з собою гітару. І тоді ми задумалися, чому російською співаємо, а кримськотатарською − ні, чому не співаємо свої пісні.

Для Асана Файтонджі музика − це хобі, за фахом він інженер-будівельник.
− Від душі співаю, серед рідних, друзів. Не прагну, комусь заподіявши шкоду, виходити на сцену. Коли кличуть виступити − йду, − говорить він.

Музикант зазначає, що для творчості величезне значення має любов.
− Любов дуже багато означає. Коли любов у серці є, ще більше приходить (натхнення, − ред.). Любов повинна бути в людині − до батьків, Батьківщини, Аллага.

Для того, щоб написати пісню, потрібні почуття, необхідно це робити від душі, відзначає бард. Тому одна пісня швидко «приходить», але іноді творчий процес проходить складніше.

Асан Файтонджі підкреслює: про що б не була пісня кримського татарина, вона завжди буде «підживлюватися» національними почуттями. Батьківщина − в кожному кримськотатарському серці.

Говорячи про сьогоднішній стан народу, про Крим, музикант зазначив:
− Нам зараз, у такий час, потрібно проявляти терпіння, не втратити себе. ІншАллаг, все буде добре, наш народ мудрий. У нас повинна бути своя державність. Ми намагаємося свою мову не забувати, бути ближче до релігії. Аллаг нам допомагає.

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.