«Наука представляє справжнє, а мистецтво − прекрасне» − висловлювання турецьких майстрів про мистецтво

Читай в ім’я Господа, який створив….. (Сура 96 «Аль-алак» − «Згусток крові», аят 1). Робота майстра каліграфії Хайрі Текгьоза
Так виглядає малюнок ебру на воді перед перенесенням на папір
Мистецтво… Робота майстра каліграфії Хайрі Текгьоза
Справжній друг − як зірка…
Милостивий і Милосердний Аллаг! Прийми наше каяття, нашу вдячність і наші молитви!
Справжнє око − те, що може побачити справжнього друга (Мевляна Джелаладдін Румі). Робота майстра каліграфії Мухаммеда Башдага
Хто красиво бачить, той красиво мислить. Хто красиво мислить, той відчуває смак життя (Бадіуззаман Саід Нурсі)
18.02.2016
Оцініть статтю: 
(763 оцінки)
Власкор
Зображення користувача Власкор.

Справжня сила мистецтва у тому, щоб зуміти трансформувати реальність за допомогою репрезентацій. Іншими словами − щоб дати життя новим реальностям. Це сила, яка здатна спорудити паралельні всесвіти. Це сила фантазії та уяви. Сила метафори. І сила геніального індивіда. Сила його індивідуальності.

Звідси його обраність. Мистецтво вибирає і відбирає своїх претендентів, а якщо потрібно, то і відштовхує. Але не силою або золотом, а тільки за допомогою символів. Символ приховує стільки ж, скільки і показує. Приховує під своїм покровом. І репрезентує. Тому істина − це не те, що афішується, а те, що репрезентується. Вона завжди на крок далі. Її неможливо схопити, нею неможливо заволодіти. Мистецтво тільки вказує на істину з поваги і пошани до неї. Не заволодіти істиною, а лише наблизитися до неї, − ось що воно хоче. Відчути її запах. Тому і дотримується дистанції, оскільки завжди передбачається якийсь інтервал − зовсім невеликий. Тільки щоб істина могла дихати, щоб зберегти у нас надію, що одного разу ми зможемо до неї наблизитися. Ось це і є повага − те, чому політиці і бізнесу, Силі та Золоту слід навчитися у мистецтва. Перш за все − повага до дистанції. До символів. До покрову. До особливого та оригінального.

Коли йдеться про мистецтво, то дозволеним стає інтерес і цікавість, а забороненим − вистежування. «Вистежувати» означає «йти стежкою когось», якщо подивитися на корінь цього слова, але це передбачає посягання на таємницю істини заради інших людей. Помилка, через яку руйнується дистанція. Буденність, яка корислива. Піднесення пересічності і сірості і знищення того, що суперечить їм і здається слабким (Дюджане Джундіоглу, турецький письменник і публіцист; «Між силою і золотом»).

Художник − це, насамперед, талановита людина. У мистецтві неможливо домогтися якихось відчутних результатів, якщо ти не маєш таланту. Разом з тим, щоб стати художником, лише таланту недостатньо. Є багато інших складових, таких як старанність, увага, терпіння. Також важливо потрапити до хорошого вчителя − майстра своєї справи. А ісламська цивілізація висуває ще одну важливу умову, якої немає у західній: щоб стати справжнім художником, потрібно вибрати шлях любові і відданості Творцеві і неухильно слідувати йому (Садеддін Октен, турецький письменник і мистецтвознавець).

Той, хто робить роботу руками, − робітник. Руками і мозком працює ремісник. Руками, мозком і серцем − художник. Все, що робиться з любов’ю, − це і є мистецтво (Алпарслан Бабаоглу, майстер ебру − живопису на воді).
Ебру − заняття для людей, що мають глибокий емоційний світ і люблять Творця (Фатіх Ешиль, майстер ебру).

Мистецтво − це вміння зробити некрасиве красивим, а красиве − ще красивішим (Ахмет Зекі Яваш, майстер каліграфії, засновник і президент Фонду класичного турецького мистецтва).

Для західного художника мистецтво − це мета, для ісламського художника мистецтво − це засіб (Алпарслан Бабаоглу).

Мистецтво − міст між душами вчителя та учня. Як мистецтво стає володарем душ, так і художник, який створює мистецтво, повинен володіти цими душами. Мистецтво − власний рай для художника (Танер Алакуш, художник-мініатюрист).

Мистецтво − це насіння: скільки посієш, стільки ж і виросте (Іслам Сечен, майстер каліграфії та декорування книг).

Мистецтво − це подорож за межі свого «Я». Це прямий кут обителі нашого духу (Алі Рза Озджан, майстер каліграфії, мистецтвознавець).

Мистецтво − інша назва безсмертя у цьому світі (Махмут Пештелі, майстер ебру).

Наука представляє справжнє, а мистецтво − прекрасне (Автор невідомий).

Переклад з турецької Ольги Максименко

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.