У турецькому Ескішехірі відкриють бахчисарайский Хан-сарай

У музеї глядачі зможуть помилуватися і макетом Бахчисарайського Ханського палацу.
У музеї глядачі зможуть помилуватися і макетом Бахчисарайського Ханського палацу.
03.08.2015
Оцініть статтю: 
(199 оцінки)
admin
Зображення користувача admin.

У турецькому місті Ескішехірі відкривають музей мініатюр, де в числі інших пам’яток буде представлений і знаменитий Хан-сарай.

Губернатор турецького міста Ескішехір Гюнгор Азім Туна розповів про проект музею. Він розташовується на території 100 гектар, де будуть представлені 30 шедеврів всього тюркського світу: від Узбекистану до Афганістану, від Казахстану до Балкан. У музеї глядачі зможуть помилуватися і макетом Бахчисарайського Ханського палацу.

— Макети в музеї вже встановлені. Плануємо відкриття протягом місяця. Сподіваємося встигнути до початку навчального року, тим самим зробити подарунок дітям. На церемонії відкриття хочемо бачити представників Криму і послів різних країн тюркського світу», — зазначив губернатор в інтерв’ю QHA

Акцентуючи увагу на макеті Бахчисарайського палацу, Туна пояснив, що відкриваючи музей мініатюр, влада хоче показати шедеври тюркського світу хоча б в мініатюрі тим, хто не має можливості відвідати їх насправді.

Крім того, Гюнгор Азім Туна поділився планами про відкриття музею в будинку відомого кримськотатарського письменника Дженгіза Дагжі та його передачі Меджлісу кримськотатарського народу.

Губернатор Ескішехір також порушив тему Криму і кримських татар.

— На жаль, сталася російська окупація. У цей період (лютий 2014 року — прим.ред.) за кілька днів до цієї події Мустафа Джемілєв і ще багато значущих людей з числа кримських татар знаходилися в Ескішехірі. Звичайно ж, ми стежимо за цією темою. Ми знаємо, що зараз має місце велика кількість переселень тих, хто не прийняв зміни, — заявив Туна.

Він пояснив, що необхідно мобілізувати міжнародну громадськість у питанні окупації Криму.

— Ми знаємо кримськотатарський народ, від них ніколи не було ніякого насильства. Якби було насильство, то наслідки для народу були ще гірші. Вони повели себе дуже спокійно. Але все ж мають місце репресії, їх права (кримських татар — прим.ред.) обмежують. Для подолання цього Туреччина повинна виконати свої обов’язки, але й міжнародне суспільство необхідно мобілізувати. Треба налагодити співпрацю. Деякі речі потребують часу, — сказав Туна.

Він підкреслив, що і Росія з кожним днем змушена платити усе більш високу ціну за захоплення Криму.

Можливо, необхідно продовжувати санкції ООН та інших міжнародних організацій, щоб сильний не нападав на слабкого, чи не окупував невеликі держави. Тому що в результаті цього відбуваються незворотні страждання, рани і муки. Слава Богу, що в Криму таких ситуацій не багато. Але все ж недобре, коли люди втрачають свою свободу та автономію, — сказав губернатор Ескішехір.

Він заявив, що необхідно «завжди бути поруч з кримськими братами».

 

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.