Українська молодь презентувала виставку про депортацію кримських татар

Українська молодь презентувала виставку про депортацію кримських татар
24.10.2011
Оцініть статтю: 
(339 оцінки)
nourdeen
Зображення користувача nourdeen.

20 жовтня 2011 року у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки «Все ще повертаючись до Криму…» за результатами одноіменного всеукраїнського проекту, у якому брали участь 25 школярів з 6 регіонів України. Виставку презентували молоді люди із м. Вінниця та м. Перечин Закарпатської області.

Фотографії та фрагменти інтерв’ю, які можна побачити на виставці, представляють погляд молодих людей на історію та сучасність кримськотатарського народу, на значимість прав людини і наслідки їх порушення.

Старшокласники з Бахчисараю, Вінниці, Сум, Перечина, Кременчука та Червонграду з 5 по 10 травня 2011 року вивчали історію кримських татар другої половини ХХ початку ХХІ століття за 20 км від Бахчисараю, в поселенні Ходжа-Сала, біля підніжжя гори Мангуп.

Під час відкриття виставки учасники проекту розповіли про перебіг проекту, про те, як готували статті та створювали фоторепортажі про життя представників кримськотатарської громади, які повернулись із депортації.

Регіональний координатор проекту, підтриманого німецьким фондом «Пам'ять, відповідальність і майбутнє», голова громадської організації Оксана Бондар розповіла, що метою проекту «Все ще повертаючись до Криму…» є підвищення обізнаності молоді з питань прав людини через дослідження, аналіз та візуалізацію життєвих історій кримських татарів з використанням підходів освіти в області прав людини. За її словами, даний проект допоміг молодим українцям пізнати Крим з інших сторін, спілкуючись з пересічними кримськими татарами та лідерами громади, учасники проекту більше дізналися про їх історію та культуру.

Катерина Цивалюк, яка готувала дослідження «Депортація і повернення», зауважила, що участь у проекті змінила її уявлення про Крим: «Раніше я їздила до Криму лише відпочивати і навіть не знала, з якими проблемами зустрічалися і зустрічаються кримські татари. Ми спілкувалися з людьми і вони нам розповідали свої історії депортації, про втрату рідних, про те, наскільки важко їм було влитися у суспільство після повернення...».

Виставка вже побувала у Бахчисараї, Сумах, Перечині, Кременчуці та Червонограді.

У Вінниці усі бажаючі можуть відвідати виставку з 20 по 31 жовтня 2011р. в обласному краєзнавчому музеї.

За матеріалами «Громадський простір»

Посилання на тему:

Українські діти дізнаються про депортацію кримських татар і вчаться толерантності

Польські студенти вивчають пам'ять кримськотатарської молоді про депортацію

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.