Хан Сарай продовжує руйнуватися

Хан Сарай продовжує руйнуватися
Покрівля палацу протікає, на мінареті Хан Джамі утворилися тріщини.
Хан Сарай продовжує руйнуватися
Жодних реставраційних робіт будівлі не проводиться
Хан Сарай продовжує руйнуватися
У найгіршому стані перебуває другий поверх палацу − він закритий для відвідування.
Хан Сарай продовжує руйнуватися
Хан Сарай продовжує руйнуватися
Хан Сарай продовжує руйнуватися
08.06.2016
Оцініть статтю: 
(471 оцінка)
editor
Зображення користувача editor.

Ханський палац у всесвітньо відомому історико-архітектурному музейному комплексі у Бахчисараї під загрозою руйнування. Стан будівлі викликає цілком обґрунтовані побоювання, що вона не переживе зимовий сезон. Вже не вперше у соціальних мережах з'являються повідомлення про жахливий стан будівлі, проте, як стверджують автори публікацій, жодних реставраційних робіт будівлі не проводиться.

− Я вже робив замітку 22 грудня 2015 року про стан пам'ятки архітектури... 2 червня 2016 року вирішив сфотографувати і показати Вам, що змінилося, − пише кримськотатарський фотограф Ільдар Ібрагімов, користувач соцмережі Facebook.

За словами активіста, не змінилося абсолютно нічого:

− Світло так і не подали, працівники зробили саморобну опору, щоб дах не впав, другий поверх перекритий, − пише Ібрагімов і звертається до Духовного управління мусульман Криму з докором. − ДУМК, Ви обіцяли зробити все, щоб ця проблема була вирішена. Директоре Ханського палацу, АУ, де Ви, врятуйте Ханський палац − це ж основне Ваше завдання. На жаль, все залишилося на стадії обіцянок. А Ханський палац продовжує приймати екскурсії, поповнює бюджет Криму або не зовсім Криму, не знаю. Але з кожним днем ​​сам палац занепадає. Задумайтесь! − закликає Ібрагімов.

На сайті change.org створена відповідна петиція, покликана привернути увагу відповідальних осіб до назрілої необхідності терміново врятувати історичну спадщину.

− Стан Ханського палацу як пам'ятки архітектури і культурного надбання Криму знаходиться в небезпеці, − йдеться в тексті петиції і висловлюється побоювання, що наступні покоління «... можуть залишитися без єдиної пам'ятки палацової архітектури того часу».

Як писав у своєму повідомленні 22 грудня 2015 року Ільдар Ібрагімов, під час фотозйомки нікаху в Ханському палаці в Бахчисараї він вжахнувся від побаченого стану будівлі − палац був відключений від електропостачання, в будівлях сиро, темно, дах обвалюється, при цьому ціна на квитки в 2015 році була «... космічна, навіть з подружніх пар брали гроші, хоча екскурсії з ними не проводили − і питання, куди пішли всі гроші, залишається відкритим». Як тоді писав Ібрагімов:

− Я за 14 років не бачив Ханський палац у такому жахливому стані ... Прошу муфтіят Криму, директора музею, "нинішнє керівництво Криму" звернути на це особливу увагу.

Раніше QHA опублікувало матеріал  про те, що в Бахчисараї під загрозою руйнування унікальний пам'ятник кримськотатарської архітектури XVI століття − Велика Ханська мечеть, яка є частиною палацового комплексу Ханського палацу.

Також в публікації наголошувалося, що весь Ханський палацовий комплекс потребує реставрації. Покрівля палацу протікає, на мінареті Хан Джамі утворилися тріщини. У найгіршому стані перебуває другий поверх палацу − він закритий для відвідування.

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.