У Стамбулі зберігається Фірман Мухаммада про охорону християнського монастиря

У Стамбулі зберігається Фірман Мухаммада про охорону християнського монастиря
У Стамбулі зберігається Фірман Мухаммада про охорону християнського монастиря
У Стамбулі зберігається Фірман Мухаммада про охорону християнського монастиря
11.01.2016
Оцініть статтю: 
(349 оцінки)
editor
Зображення користувача editor.

У Стамбулі зберігається арабський оригінал охоронної грамоти − Фірмана Мухаммада (мир йому і благословення), а її переклад на турецьку мову, зроблений у XVI столітті, залишається у синайському християнському монастирі Святої Катерини, який знаходиться посеред мусульманського світу ось вже 14 століть. За 700 років Синайський монастир, перебуваючи в центрі мусульманського світу, не був ні зруйнований, ні пограбований, а під час революції бедуїни взяли його під свій захист.

Представники монастиря свого часу (близько 620 року) вирушили до самого пророка Мухаммада та отримали від нього охоронну грамоту (оригінал з 1517 року зберігається в Стамбулі, куди він був витребуваний у монастиря султаном Селімом I). Виставлена в монастирі копія проголошує, що мусульмани будуть захищати монастир, а також звільняють його від сплати податків. Справжній Фірман був написаний на шкірі газелі куфічним шрифтом і скріплений відбитком руки Мухаммада.

Про цікавий факт − про припис Мухаммада охороняти християнський монастир нагадала користувачка соцмережі Facebook Асінат Овшен, проілюструвавши повідомлення відповідними фотографіями.

У грамоті мовиться: «В ім’я Аллага Милостивого і Милосердного! Це указ, написаний за велінням Мухаммада сина Абдулли, Пророка Аллага, Застережника й носія Благої Вісті з тим, щоб ті, що йдуть услід, не шукали собі виправдань. Я повелів записати сей документ для християн Сходу і Заходу, для тих, хто мешкає поблизу, і для жителів далеких земель, для християн, які нині живуть, і тих, хто прийде після них, для християн нам особисто відомих і тих, кого ми не знаємо. Будь-який мусульманин, що переступить і порушить сей указ, буде визнаний таким, що порушив Божий Заповіт і згрішив проти Божої Обітниці, і таким діями накличе на себе гнів Аллага, будь він монархом чи простолюдином. Я сим обіцяю всякому ченцеві і мандрівникові, який шукає нашої допомоги в лісах, пустелях або місцях населених, або в місцях поклоніння Богу, що його вороги будуть відбиті мною, моїми друзями і помічниками, моєю ріднею і кожним з тих, хто сповідається в тому, що слідує за мною, і ми всюди обіцяємо їм наш захист, бо вони суть учасники мого заповіту з Аллагом. І я охороню сих заповіданих мені від всяких гонінь, каліцтв і переслідувань з боку їх ворогів у відповідь на подушний податок, який вони погодилися платити. Якщо ж вони віддадуть перевагу захищати себе і свої володіння самі, вони володіють сим правом, і щодо цього права ніхто не примусить їх до жодних незручностей.

Жоден єпископ не буде вигнаний зі своєї єпархії, жоден чернець зі своєї обителі, жоден священик з храму і жоден паломник не натрапить на перешкоди на шляху поклоніння. Жодна з церков та інших християнських храмів не зазнає розорення або знищення. Жоден камінь з церковних будівель не піде на будівництво будинків і мечетей, і будь-який мусульманин, що порушить цю заборону, вважатиметься відступившим від Бога і Пророка Його.

Єпископи і ченці не підлягають обкладенню податком, незалежно від того, живуть вони в лісах і на річках, на Заході чи Сході, на Півночі чи Півдні. У сьому я даю їм своє слово честі. Відтепер вони живуть під охороною моєї обіцянки і завіту і користуються повним захистом від усяких мирських незручностей. Будь-яка допомога буде запропонована їм у справі лагодження церков. Вони сим звільняються від військової справи. Вони відтепер живуть під захистом мусульман.

Ніхто нехай не порушить вказівок сього документа до самого Судного дня.
Мухаммад, Вісник Аллага».

«Свідками при цьому указі, написаному за велінням Мухаммада, сина Абдулли, Посланця Аллага, для всіх християн, і поручителями у вірному його виконанні є, що нижче підписалися: 'Алі ібн Абі Таліб, Абу Бакр ібн Абі Кахаф, 'Умар ібн аль-Хаттаб, 'Осман ібн Аффан, Абу-ль-Варда, Абу Хурайра, 'Абд Аллаг ібн Мас’уд, 'Аббас ібн 'Абд аль-Муталліб, Фадль ібн 'Аббас, Зубайр ібн 'Авам, Тальха ібн 'Абд Аллаг, Са’ід ібн Ма’аз, Са’ід ібн 'Убайда, Сабіт ібн Кайс, Зайд ібн Сабіт, Абу Ханіфа ібн Анін, Хашим ібн Убайда, Харіс ібн Сабіт, 'Абд аль-'Азім ібн Хасан, Му’аззал ібн Курайш, 'Абд Аллаг ібн' Амру, Амір ібн Башир (хай буде задоволений ними Аллаг!).

Писав сей указ власноруч 'Алі ібн Абі Таліб (нехай буде задоволений ним Аллаг!) в Мечеті Пророка (мир і благословення Аллага нехай прибудуть з ним!), 3-го числа місяця Мухаррам, у другому році Хіджри».

Однак Фірман Мухаммада не став перешкодою для радикалів-ісламістів, які в 2014 році спробували напасти на монастир, як про те повідомляв інформаційний портал «Линга» з посиланням на розслідування «Copts Today». Тоді відомий адвокат, доктор Ійхаб Рамзі повідомив журналістів про подробиці злочинів, скоєних радикалами проти обителі та її насельників: «Нещодавно деякі жителі району ат-Тал’а спробували штурмувати монастир − в результаті їм вдалося знести ворота і взяти в заручники двох ченців. Братії довелося підкоритися грабіжникам і погодитися виплачувати їм певну данину в обмін на припинення нападів. Тим не менш, ісламісти досі погрожують всім священнослужителям і ченцям розправою − цього разу через нібито незаконно зайняту монастирем територію».

Ця ситуація ще раз підтверджує загальновідомий факт, що дії радикалів не мають нічого спільного з ісламським віровченням та приписами Пророка.

Довідка:

Монастир Святої Катерини (Синайський монастир, грец. Μονὴ τῆς Ἁγίας Αἰκατερίνης, араб. دير سانت كاترين) − один з найдавніших, безперервно діючих християнських монастирів у світі. Заснований у IV ст. в центрі Cинайського півострова біля підніжжя гори Синай (біблійна Хорив) на висоті 1570 м. Укріплене будівля монастиря побудовано за наказом імператора Юстиніана в VI ст. Його насельниками в основному є греки православного віросповідання. Спочатку іменувався монастирем Преображення або монастирем Неопалимої Купини. У 2002 році монастирський комплекс був включений ЮНЕСКО в список об’єктів Всесвітньої спадщини.

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.