Саід Ісмагілов: «Релігія не може бути приводом для вбивства, бо всі світові релігії забороняють убивства»

Муфтій Духовного управління мусульман України Саід Ісмагілов
17.11.2015
Оцініть статтю: 
(382 оцінки)
editor
Зображення користувача editor.

Релігія є невід’ємною частиною життя сучасної людини, тому події, які відбуваються сьогодні в різних куточках світу, так чи інакше формують ставлення до якогось віровчення чи до релігій загалом. Що ж мається на увазі під словом «релігія», які її основні прояви у сучасному світі і чи є різниця між релігією та вірою розповів в інтерв’ю муфтій Духовного управління мусульман України Саід Ісмагілов.

Що таке релігія в сучасному світі?

Нині до релігії ставляться по-різному: для декого це щастя, сенс життя, добро та істина від Бога, для інших це стародавній архаїчний пережиток, що нібито втратив смисл, дехто взагалі бачить у релігії зло. В секулярному світі, де людина вважає, що Бог їй не потрібен, така різниця між сприйняттям релігії стала нормою. Але, нагадаю, що найстрашніші дві світових війни та використання ядерної зброї почалося не з релігійних міркувань, а саме з секулярних.

Релігія робить людину краще чи змушує ненавидіти «іншого»?

Може бути і так, і так. Одних віра робить кращими, докорінно змінює їх життя, а інші під впливом маніпуляторів від релігії починають ненавидіти іншого. Але тих, хто краще, набагато більше.

Це засіб самоідентифікації, для того, щоб помилково не вбити свого чи щось інше?

Релігія це духовне життя, це гармонія з Богом, із собою, зі Всесвітом, це отримання сенсу життя. А той, хто в релігії бачить лише ідентифікацію за принципом свій-чужий, нічого у ній не зрозумів.

Це ліки від смерті чи привід для вбивства?

Релігія не може бути приводом для вбивства, бо всі світові релігії це забороняють. Вона не може бути і ліками від смерті, бо в цьому житті кожна людина помре так встановлено Богом. Але релігія дає відповідь, що буде після смерті, як гідно прожити це життя і як в наступному отримати Божу милість та вічне щастя.

Чи є «хороші» і «погані» релігії?

Кожна релігія вважає, що вона є правильною, що вона веде до Бога. Це нормально. Головне, щоб людина не ставилась вороже до світоглядного вибору іншої людини. Бог сам усіх розсудить, судити іншого не людська справа.

Чи є різниця між релігією і вірою?

Різниця є. Віра це щире, не набір ритуалів та атрибутів. Вона може бути, наприклад, позарелігійною, коли людина вірить в те, що не викладено у жодному з віровчень. А релігія це сталий феномен, те, що поєднує віру з етикою та релігійною практикою. На жаль, є люди релігійні, але не досить щирі у своїй вірі. Ті, що ставляться до релігії, як до певної історично-культурної спадщини.

Джерело: ГЕНПЛАН

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.