У Сімферополі відкрилася виставка «Крим у творчості художників першої половини XX століття»

1
Виставка переносить глядачів до чарівного і колоритного Криму початку ХХ століття
07.02.2012
Оцініть статтю: 
(160 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

У Кримській республіканській установі «Кримськотатарський музей мистецтв» відкрилася виставка «Крим у творчості художників першої половини XX століття». Вона приурочена 45-річчю виставки «Художники, що писали Крим», яка проходила в художній галереї м.Самарканд Республіки Узбекистан.

Організаторами заходу виступили Громадська організація зі збереження мусульманських пам'ятників «Азізлер», КРУ «Кримськотатарський музей мистецтв», Міністерство культури АРК.

До експозиції увійшли більше 100 художніх творів, фотографій і рукописів з фондів КРУ «Сімферопольський художній музей», КРУ «Бахчисарайський історико-культурний заповідник» і приватної колекції письменника, ветерана кримськотатарського національного руху Ідріса Асаніна.

В експозиції можна побачити твори відомих кримських майстрів живопису і графіки В.Яновського, К.Богаєвського, О.Купріна, О.Нагаєвської, П.Чеснокова, О.Могилевського, Б.Смирнова, а також акварелі ленінградських художників - Ніни і Альфонса Жаба.

Як зазначили співробітники музею, тема Криму проходила через усю творчість цих авторів. Фіксуючи на початку ХХ століття древні пам'ятники кримськотатарської архітектури, їх стан, художникам вдалося знайти різні образні засоби для вираження своїх почуттів, захоплення і переживань.

«Ця колекція, ініційована членом організації «Азізлер» Заремою Хайредіновою, дозволяє нам ще раз згадати про діяльність і внесок у розвиток культури кримськотатарського народу нашого ветерана національного руху, письменника Ідріса Асаніна. Сьогодні ці твори, деякі з яких входять до колекції Ідріса Асаніна, дозволяють нам поринути в Крим початку ХХ століття і побачити колорит і архітектуру того часу», - сказав заступник муфтія мусульман Криму Айдер Ісмаїлов.

Як зазначили присутні на цьому заході художники, мистецтвознавці, літературознавці, виставка творів переносить глядачів до чарівного і колоритного Криму початку ХХ століття, повертаючи пам'ять про рідне минуле, відкриваючи особливості кримськотатарської самобутньої культури, особливо затребуваної в умовах депортації.

Виставка буде відкрита для відвідувачів з 4 лютого до 10 березня 2012 року, з 9.30 до 17.00 щодня, окрім неділі.

За матеріалами сайту ДУМК

Посилання на тему:

«Кримські пейзажі» Алі Мухаммеда у Києві

«Аллах красивий і любить красу»: виставка українського художника у Сімферополі

Вперше у Запоріжжі відкрилася виставка картин Рустема Емінова про депортацію кримських татар

Сімферополі відкрилася виставка декоративно-прикладного мистецтва кримських татар

Прекрасний світ Ісламу представлений на виставці у Сімферополі

На виставці в Сімферополі представлені унікальні матеріали розкопок стародавнього Криму

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.