Унікальна колекція срібних монет Золотої Орди надійшла у Музей грошей у Феодосії

1
Срібні монети, викарбувані у Золотій Орді за часів хана Узбека. (Фото: Музей-заповідник «Казанський Кремль»)
20.01.2010
Оцініть статтю: 
(412 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Музей грошей у м. Кефе (Феодосія) нещодавно поповнився великою колекцією срібних монет періоду Золотої Орди, серед яких вперше знайдена на території України арабська дирхема.

Як розповів інформагентству QHA директор музею Олександр Олещук, колекція нараховує 335 монет, знайдених у м. Ескі Кирим (Старий Крим), яке було столицею Кримського улусу Золотої Орди.

За оцінкою експертів музею, монети були карбовані в Ескі Киримі у період правління трьох ханів - Тохти (1291 - 1312 р.), Узбека (1313 - 1341 р.) і Джанібека (1342 - 1357 р.).

«Скарби у той час, як правило, заривалися у смутний час у надії перечекати його, і таким чином, найдавнішою монетою, що знаходилася у скарбі, була монета Джанібека 753 р. по Хіджрі (1352 - 1353 рр.)», - розповів Олександр Олещук.

Він також відзначив, що скарб належав, певно, багатому місцевому купцеві, який сховав його у гутуз (невеликий поливний заварний чайник).

Арабська дирхема

Особливу цінність представляє єдиний уцілілий екземпляр дирхеми (великої срібної монети з арабськими написами) з м. Мохші (нині с. Наровчат Наровчатського району Пензенської області, Росія), яке у XIV столітті було центром карбування срібних і мідних монет.

«Це - перша знахідка на території України даної монети. Вона більше не відома у жодному з музейних і значимих приватних зібрань України. Родзинкою скарбу також є дирхем, викарбуваний у далекому середньоазіатському Хорезмі, який зайвий раз свідчить про існування відомого Шовкового шляху із Криму у Середню Азію», - сказав директор Музею грошей Олександр Олещук.

За матеріалами QHA

Посилання на тему:

Угорщина повернула Криму зразки культурної спадщини кримських татар

Експонати «Салачика» передадуть Бахчисарайському заповіднику

Про що розповість усипальня перших кримських ханів?

В Бахчисараї виявлені ханські поховання

Численні географічні назви в Україні свідчать про тривалу арабську присутність

В Україні виявили древнє мусульманське місто

У Старому Криму руйнуються архітектурні пам'ятники середньовіччя

В Криму знайдено найбільший український скарб

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.