Кожна жінка (ну, майже кожна!) мріє реалізувати себе як фахівець в тій чи іншій сфері, розвинути свої таланти, бути корисною суспільству, досягти професійних вершин, але при цьому не втратити свого жіночого призначення − бути берегинею вогнища, дружиною, матір’ю, створювати у будинку затишок і балувати близьких смакотою. Ніхто не сперечається − в сучасній сім’ї ролі можуть розподілятися як завгодно, та й серед
Тому не є дивною та популярність, якою користуються всілякі кулінарні курси і
За стійкою перед дівчатами і жінками, які прийшли збагатитися знаннями, стояли три майстрині, але я відразу звернула увагу на молоду привабливу жінку, яка встигала і готувати, і пояснювати щось слухачкам. Те, що її голова була пов’язана хусткою, під якою ховалося волосся − не здивувало: природно, приготування вимагає дотримання
Євгенія Шакірова, надиво мила, доброзичлива молода жінка, стояла за робочим столом і не тільки розповідала, але і демонструвала, роз’яснюючи тонкощі процесу, кожен етап приготування страв національної татарської кухні. Не кваплячись, але в той же час швидко, без метушні і все встигаючи, Євгенія і відповідала на запитання учасниць
Виявилося, що Євгенія татарка наполовину − її мама — удмуртка з татарськими коренями, але нестачу «татарськості» Євгенії компенсував її чоловік, чистокровний татарин. І тому до традицій народу, зокрема і до релігійних, і до кулінарних, Євгенія Шакірова доторкнулася після заміжжя. А полюбити і відчути, прийняти їх всім серцем допомогли бабусі чоловіка і всі його родичі. Як розповіла Євгенія, до знайомства з родиною чоловіка вона була поза релігією, поза традиціями, і тільки увійшовши в цю сім’ю, відчула пробудження в душі почуття приналежності до народу, зокрема й тягу до традиційної кухні − не тільки татарської, а й до національних кухонь народів, що традиційно сповідують Іслам.
− Я просто полюбила татарську, арабську, азіатську кухню − полюбила готувати!
Так хто ж вона − Євгенія Шакірова?
− Я − художник, який любить готувати! − зізнається вона.
Талант, звичайно, річ важлива, але здібності вимагають, перш за все, бажання їх власника розвиватися, рости, а також любові до тих, заради кого ти прагнеш вдосконалюватися. І до себе в тому числі! Наприклад, Євгенія, кулінарною майстерністю якої я так захоплювалася, зовсім не народилася з кухарським ковпаком на голові і з шумівкою або качалкою в руках. Більш того − вона, художник за професією, тільки після заміжжя познайомилася з таємницями кухні. І кулінарія стала улюбленим захопленням, яке змушує постійно і шукати шляхи до вдосконалення, і ділитися своїми знаннями та досвідом з іншими людьми.
− Я − художник, людина творча, люблю малювати, творити… І на кухні теж! − ділиться Євгенія. − Що стосується кулінарії − я постійно шукаю щось нове, не втомлююся вчитися, пізнавати. І якось, дізнавшись, що в «Кулінарній академії Kenwood» проводиться
(І не посперечаєшся − я прийшла всього лише на
Як розповіла Євгенія, мистецтву татарської кулінарії вона вчилася у літніх жінок:
− Навчалася у наших бабусь. Всі старовинні рецепти − бабусині. Всі ці пироги національні, які називаються «биліш» … (так ось звідки наш беляш пішов − ред.) − биліш з м’ясом, биліш з сиром, з солодкими начинками.
− А з чого його роблять? − запитала і зрозуміла, що якби я жила серед татар − заміжжя мені б не світило. Але дійсно − з чого ж складаються ці ласощі, як, за якою технологією їх готують? Ось ці маленькі, однакові за величиною (хоч штангенциркулем міряй!) шматочки чогось повітряного, просоченого чимось неймовірно солодким, але не приторним, ароматним… Як готують цю страву, яка незбагненним чином здатна викликати з глибин пам’яті дорослої людини якісь образи, відблиски, звуки і запахи, що примушують знов відчути себе дитиною… Чесне слово − все це я пережила завдяки дивовижному смаку
−
− Маленькі шматочки тіста, обсмажені у фритюрі і залиті
Я ж, авторка цих рядків, переконана, що в рецепті
− Це полегшує роботу кожної господині. Те, що ми замішуємо руками, можна, звичайно ж, замішати на машинах. Татари люблять один з найпоширеніших супів − локшина куряча, а локшину, як ми знаємо, дуже важко вимішувати дівчині (тісто має бути щільним). Тут машина дуже і дуже допомагає, робить все сама. Але на фінішних етапах без рук не обійтися! Руки доводиться прикладати до всього, − каже Євгенія.
Не могла я не поставити запитання і про те, які страви готують татари для іфтару − розговіння в місяць Рамадан.
− У татар, як у всіх мусульман, розговляються фініками і водою. Ну, а потім вже йдуть татарські страви −
… З «Kenwood Club» я йшла не тільки з почуттям вдячності до Євгенії Шакірової, завдяки якій мій блокнот просто роздувся від записаних рецептів, але і з великим бажанням розповісти про цю успішну молоду жінку, в якої гармонійно поєднуються сучасність і традиції, що реалізувала себе в творчості, в хобі, в громадській діяльності. Розповісти мусульманку, яка ламає стереотипи про послідовниць Ісламу.